Društvo

Svetska sedmica dojenja od 1. do 7. avgusta

Svetska sedmica dojenja obeležava se od 1. do 7. avgusta u više od 170 država sveta. Po preporuci Svetske zdravstvene organizacije (WHO), ova sedmica usmerena je na važnost saradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promociji dojenja i pružanja podrške mladim majkama.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do šest meseci bebe, a nastavak dojenja uz dohranu do dve godine.

Zanimljivo i manje poznato o dojenju

Slogan ovogodišnje Svetske sedmice dojenja je “Podržite dojenje za zdraviju Planetu”, Osim dobrobiti za zdravlje deteta, dojenje pokazuje pozitivne učinke i na zdravlje majke, te doprinosi manjoj učestalosti raka dojki i jajnika, šećerne bolesti i visokog pritiska.

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu kojoj treba puno energije,hranjivih stvari, minerala, vitamina, masnoća i drugih nutrijenata bitnih za intenzivni rast i razvoj. O dojenju je provedeno na hiljade istraživanja i gotovo sva pokazuju samo pozitivni uticaj na bebu, kažu u INZ-u.

Mnoga istraživanja kažu kako su dojena deca kao odrasle osobe zdravije, otpornije, zadovoljnije, dugovječnije. Ključ za dugoročno zdravlje čoveka je upravo u hrani koju unosi.

Posebno na početku života kada organski sistem i imunitet započinju svoj razvoj i trebaju im sprecifični nutrijenti. Njih ima samo mama, odnosno majčino mleko.

Zanimljive činjenice o majčinom mleku koje možda niste znali su da se sastav mleka menja kako beba raste, da majčino mleko nema uvek isti ukus. Ono se mjenja u zavisnosti od toga šta je majka jela, da mlijeko ne izlazi samo kroz jednu rupicu, na bradavici se nalazi nekoliko minijaturnih otvora koje ispuštaju mleko; da majčino mleko sadrži hormon sna – melatonin koji uspavljuje bebe; da je majčino mleko unikatno – poput otiska prstiju, ne postoje dva ista uzorka.

Stručnjaci ističu da je dojenje za svaku majku i dete najprirodnija i jedna od najlepših stvari na svetu. Samo zato što je prirodna stvar, ne znači automatski da je i jednostavna.

Podrška partnera i porodice

Upravo zato partner, porodica, okolina u svakom trenutku trebaju biti podrška i motivacija da se prevaziđu početne prepreke. Savjet – Potreban je neko ko će pohvaliti trud majke i reći kako radi odličan “posao” i da daje sve od sebe. To uveliko pomaže.

Svjetski savez za podršku dojenju jest globalna mreža pojedinaca i organizacija koje se brinu o zaštiti, promociji i pružanju podrške dojenju diljem svijeta, čiji se napori temelje na deklaraciji “Innocenti”, programu „Ten Links for Nurturing the Future“ i SZO/UNICEF-ovoj Globalnoj strategiji prehrane novorođenčeta i malog djeteta.

Svetski savez za podršku dojenju svake godine, povodom Svjetske sedmice dojenja, objavi ciljeve i aktivnosti koji se trebaju provesti radi promocije i zaštite dojenja. Ove godine, aktivnosti su usmjerene pružanju preporuka i odgovora na pitanja vezana uz dojenje u vrijeme pandemije COVID-19, posebno putem društvenih mreža.

Prioriteti javnog zdravstva u Evropi i svetu su zaštita, promicanje i potpora dojenja. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju velike negativne zdravstvene i društvene posledice za decu, žene, okolina, a uz to rezultiraju većim troškovima za zdravstvenu negu i povećavaju nejednakosti u zdravlju. Na kraju, stručnjaci poručuju da se Zaštita dojenja odnosi na zakonsku zaštitu koja omogućuje majkama da doje svoju decu isključivo do šest meseci starosti, ali i da nastave s dojenjem nakon toga. Agencije I portali

Categories: Društvo

Leave a Reply