Društvo

UŽIVO: Sirene u Mitrovici, barikade na Kosmetu, Priština poslala specijalce na Jarinje, Albanci se okupljaju na jugu

U Severnoj Mitrovici se čuju sirene za uzbunu.

Sirene se čuju od 17. 40 časova, iz nepoznatih razloga, javlja reporter Kosovo onlajn.

Građani su počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice, a kako nezvanično saznaje Kosovo onlajn, narod će krenuti ka mestu Rudare kod Zvečana gde će postaviti barikade. Građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

U međuvremenu, začule su se i druge sirene, uključujući i jednu na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz pravca Zvečana ka centru grada, navodi Kossev. Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.
Kossev navodi da su blokirani putevi u Rudaru i Zubinom Potoku.

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno, niti postoji takva namera“, za Kossev je kazao Besim Hoti.

Sutra počinje primena mera reciprociteta, tačnije, kako je najavila privremena vlada u Prištini, od ponoći će svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije biti uručen ulazno-izlazni dokument, a počinje i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Ispred novoformirane baze interventne pogranične jedinice tzv. kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje raspoređeno je više pripadnika ove jedinice sa automatskim naoružanjem kao i sa kompletnom opremom (šlemovi, panciri).

Inače prema nezvaničnim informacijama, pripremaju se barikade kod krsta u mestu Rudare, na regionalnom putu Priština-Leposavić, nedaleko od Zvečana, pišu Novosti.

19:21 – U Leposaviću crkvena zvona zvone duže od 30 minuta

19:13 – Čuje se pucnjava

18:48 – U južnom delu Kosovske Mitrovice, odmah posle Glavnog mosta koji razdvaja severnu i južnu Kosovsku Mitrovicu, nalazi se oko 200 okupljenih Albanaca,objavile su nezvanično Novosti

18:26 – KFOR prati situaciju i prikuplja podatke

Što se tiče sirena za uzbunu koje se već sat vremena neprestano čuju u severnom delu Kosovske Mitrovice, KFOR prati situaciju i trenutno prikuplja informacije. Ovu vest su za KoSSev potvrdili u Kancelaroiji za informisanje sedišta KFOR-a.

Takođe, njima smo se i juče obratili u vezi sa najnovijim dešavanjima, odnosno najavama iz Beograda o „paklu koji se priprema za srpski narod“ da procene bezbednosnu situaciju na Severu i prokomentarišu ovakve najave, navodi Kossev portal.

Iz KFOR-a su još juče poručili da će odgovor stići početkom nedelje s obzirom na to da smo pitanja poslali kasno za vikend i da je potrebno, usled vojne hijerarhije, da stigne odobrenje sa vrha komande iz Brisela.

Blokiran put u Zvečanu i Zubinom Potoku

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno, niti postoji takva namera“, za Kossev je kazao Besim Hoti.

Prema nezvaničnim saznanjima, Snage takozvanih kosovskih* specijalnih snaga ROSU stigle su u okrug Dudin Krš (opština Zvečan).

Srbi su počeli da podižu prve barikade kod sela Rudare, „navodi Bunt“ na telegram kanalu.

U Zupcu postavljene barikade. Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply