Društvo

Patrijarh Porfirije u Teslinom Smiljanu: Istorijska poseta na godišnjicu mučeničkog stradanja Srba na Ilindan 1941.

Patrijarh Porfirije će 2. avgusta na praznik Svetog proroka Ilije u ličkom selu Smiljanu služiti liturgiju i osveštati obnovljenu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, saopštila je informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC).

U saopštenju se navodi da je u parohijskom domu pored obnovljene crkve koja će biti osveštana, 10. jula 1856. godine rođen naučnik Nikola Tesla, koji je u tom hramu i kršten već dan po rođenju.

– Istorijska poseta patrijarha Porfirija podudara se sa godišnjicom mučeničkog stradanja Srba u Smiljanu na Ilindan 1941. godine, koje je nastavljeno i narednih avgustovskih dana, kada je pobijeno više stotina Srba svih uzrasta, od novorođenčadi i dece do staraca – navodi se u saopštenju.

SPC podseća da je u masovnoj grobnici pored crkve sahranjeno blizu 590 nevinih žrtava, među kojima i jedanaest bliskih Teslinih rođaka, nakon čega su ustaše 1942. godine crkvu sravnili sa zemljom.

– Obnova crkve je počela 1986. godine sredstvima Srba iz Čikaga, da bi tokom poslednjeg rata od 1991. do 1995. godine obnovljeni hram ponovo bio porušen i opljačkan. Danas je, trudom vladike Gerasima, sveštenstva i prilozima vernog naroda hram, koji je u potpunosti obnovljen i živopisan, ponovo mesto u kome se upućuju molitve za mir, ljubav i spasenje čitavog sveta – navodi se u saopštenju SPC.

Categories: Društvo

Leave a Reply