Društvo

NEZABORAVNIK: Komemoracija zverski ubijenim Srbima u Glinskoj crkvi

U Glini je danas održana komemoracija Srbima nad kojima su ustaše izvršile masakr u Glinskoj crkvi 1941. godine, a pomen stradalima služio je Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim.

Iz Srpskog narodnog vijeća napominju da je komemoracija žrtvama jednog od najvećih ustaških zločina počinjenog u ljeto 1941. održana u pravoslavnom hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

Komemoracija je održana u znak sećanja na sve izgubljene živote u genocidnoj kampanji na mestu nekadašnje bogomolje, na kojem je u znak sećanja 1969. godine podignut Spomen-dom koji je u pokušaju brisanja sećanja 1995. godine preimenovan u Hrvatski dom, naveli su iz SNV-a.

Glina i njena okolina spadaju među najveća gubilišta Srba u bivšoj Јugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

Na gubilištima Gline ubijani su Srbi iz Banije i Korduna /mnogi iz srezova Glina i Vrginmost/, koji su hvatani prilikom masovnih potera ili njihovih pojedinačnih dolazaka u Glinu, zatim Srbi iz Srema, Slavonije i BiH , kao i Јevreji, koji su dovođeni na suđenje u Pokretni preki sud.

Posebnu težinu tih zločina čini pokolj Srba u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, gde su u jednoj noći ubijeni muškarci iznad 14 godina.

Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply