Društvo

Mitropolit Joanikije sa Miholjske Prevlake: Ovde je Sveti Sava ustanovio Episkopiju zetsku iz koje je kasnije nastala Mitropolija!

Čestitajući praznik I slavu Miholjske Prevlake, Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osvrnuvši Čestitajući se na značaj ove sveštene carske lavre, podsetio da je ovde Sveti Sava ustanovio Episkopiju zetsku, iz koje je kasnije nastala Mitropolija crnogorsko-primorska.

Ovde se sabiramo na ove svete temelje i čeznemo i Bogu se molimo, da nas Bog udostoji da što pre krenemo u obnovu ove svetosavske svetinje, koja je naš najdublji koren.

Ovde su se na čudesan način spojili Sveti Sava i Mitropolit Petar Drugi Petrović Njegoš – Lovćenski Tajnovidac – besedio je Mitropolit, podsetivši da je Njegoš ovo mesto na ovaj praznik pohodio i osveštao ovaj mali hram.

Po njegovim rečima, Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore, koje se tradicionalno svake godine na ovaj dan sabira na temeljima drevne svetinje, ima za uzor upravo Svetoga Savu i Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji su apostoli ne samo srpskog naroda nego i mnogo šire:

– Svetoga Savu proslavlja cijela pravoslavna vaseljena i on je taj koji nas je uključio u zajednicu pravoslavnih naroda, utvrdio u jedinstvu Crkve Božije, a Njegoš nas je svojom poezijom uzdigao i proslavio i uključio iznova u zajednicu kulturnih naroda Evrope. Da nemamo nikoga drugoga od znamenitih ljudi nego samo Svetoga Savu i Njegoša pa je dosta i veoma mnogo, takvi geniji se rađaju u velikim narodima – kazao je Mitropolit.

Poučivši sabrane da su talenti darovi od Boga, kazao je da su ti darovi Božiji kad smo postali hrišćani, zasijali kroz naše Svete te zato pravoslavna omladina Crne Gore ukazuje na taj put Svetih:

– Evo, hvala Bogu, ovo mesto je blaženopočivši Mitropolit blagoslovio da ono bude saborno mjesto za sabor pravoslavne omladine. Nadamo se da ćemo sledeće godine ovde sabrati omladinu iz svih okolnih pravoslavnih zemalja. Sad je naša omladina bila u Poljskoj, tamo su ih dočekali, nije bilo nikakve razlike, nije se pitalo ko kojoj politici pripada. Pripadamo svi jednoj politici – Crkvi Božijoj i Jevanđelju Božijem i bratskoj ljubavi. Neka bude vama srećan ovaj praznik i da Božiji blagoslov ponesete u svojim dušama sa ovoga svetoga mesta i blagoslov Svetoga Save i svih Svetih iz roda našeg da bude na vama. Amin Bože daj – poručio je na kraju Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. (Mitropolija)

Categories: Društvo

Leave a Reply