Društvo

KiM: Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u

U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.

Komandu nad KFOR-ovom multinacionalnom jedinicom Zapad na jučerašnjoj ceremoniji u kampu Vilađo Italija (Vilaggo Italia) kod Peći od pukovnika Marka Javarona preuzeo je pukovnik Ivano Marota.

Ceremoniji primopredaje komande prisustvovali su i monasi iz manastira Visoki Dečani.

Istog dana dečanski iguman otac Sava Janjić ugostio je načelnika generalštaba Operativne komande združenih snaga italijanske vojske admirala Valtera Cepelinija i pukovnike Marka Javarona i Ivana Marotija i tom prilikom se zahvalio KFOR-u na zaštiti manastira Visoki Dečani.

„Dečanski iguman otac Sava je izrazio zahvalnost KFOR-u na stalnoj zaštiti manastira i posebno se zahvalio admiralu Cepeliniju na čvrstoj posvećenosti italijanske vojske i drugih kontingenata KFOR-a u zaštiti ovog lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a iz 14. veka“, poručili su iz manastira na Tviteru.

Visoki Dečani su pod zaštitom UNESCO-a od 2005. godine, a nalaze se pod jakom zaštitom KFOR-a od ’99. Manastir je bio meta četiri oružana napada – dva minobacačka 2000. i 2004, te napada zoljom 2007, i pokušaja terorističkog napada.

Manastir tokom svoje najnovije istorije od ’99 neguje posebno prijateljske odnose sa italijanskim pripadnicima KFOR-a koji čuvaju manastir, kao i sa zvaničnicima i intelektualcima iz ove zemlje.

Categories: Društvo

Leave a Reply