Društvo

Hram u Drinjači dobija ikonu Svetog novomučenika Slobodana

Hram Svetog đakona Avakuma u Drinjači će, uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničkog-tuzlanskog Fotija, sutra dobiti ikonu Svetog novomučenika Slobodana Stojanovića Kameničkog, rekao je paroh drinjački Marko Danojlović.

Ovo je prva ikona urađena nakon kanonizacije, po kojoj će u budućnosti biti oslikavane i sve ostale njegove ikone.

U Hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači sutra će biti služena sveta liturgija povodom kanonizacije Slobodana Stojanovića iz zvorničke Kamenice, koji je mučenički ubijen u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveštenik Danojlović rekao je novinarima da ikona ostaje trajno u hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači, te da je veliki blagoslov da prva urađena ikona nakon kanonizacije bude u drinjačkom hramu.

Posle svete liturgije, koja će biti služena od 9.00 časova, na dan ubistva Slobodana Stojanovića /12/, na mesnom groblju u Drinjači biće položeno cveće na humku ubijenog dečaka.

Dečak Slobodan Stojanović /12/ ubijen je u Kamenici kod Zvornika u julu 1992. godine kada se u selo vratio po psa. Ubila ga je pripadnik takozvane armije BiH Elfeta Veseli. Slobodanovo telo pronađeno je u junu 1993. godine u masovnoj grobnici kod Jošanice. Prema patologu Zoranu Stankoviću, na dečaku su konstatovane brojne i smrtonosne povrede na glavi i telu nanesene tokom života i posle smrti. Odsečeno mu je uvo, a oštrim predmetom nanesene posekotine po stomaku, dok mu je u slepočnicu iz blizine ispaljen metak.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve, na redovnom majskom zasedanju, kanonizovao je Slobodana Stojanovića, te protojereje Milana Petkovića i Timotiju Popovića. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply