Društvo

FOTO DANA: Otvoren Pelješki most

Pelješkim mostom, koji se svečano otvara, saobraćajno će biti povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a istorijski događaj obeležava se tokom celog dana programom koji se odvija s dve strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna. Most je integralne hibridne konstrukcije s 13 raspona, od kojih je pet glavnih (centralnih) raspona dužine 285 metara, šest centralno postavljenih armiranobetonskih pilona visine 33 metra, te dve trake zajedno sa zaustavnom trakom koja će služiti za održavanja mosta.

Prelazi preko morskog tesnaca širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher. Pelješki most smešten je i nedaleko od Neuma, jedinog bosanskohercegovačkog grada na jadranskoj obali, kojeg će, kako se procenjuje, nakon što most bude pušten u promet, zaobilaziti većina automobila koja putuje iz pravca Splita ka Dubrovniku i okolini.

Visina mu je 55 metara, čime se, kako navode hrvatske vlasti, udovoljilo zahtevu Bosne i Hercegovine za osiguranje nesmetanog prolaska brodova kroz Malostonski kanal do Neuma. Dubina mora pod mostom iznosi gotovo stalnih 27 metara. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply