Društvo

SAZNAJEMO: Albanci sa juga odlučili da učestvuju u popisu stanovništva

Pripadnici albanske nacionalne manjine iz opština Bujanovac, Preševo i Medveđa učestvovaće na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji koji će biti održan u oktobu. Naime, politički lideri Bujanovca, Preševa I Medvedje potpisali su danas zajedničku deklaraciju za učešće Albanaca u popisu stanovništva koji u Srbiji počinje 1. Ktobra.Valja, medjutim, naglasiti da je ovo prva deklaracija koju su potpisali svi politički subjekti iz ove tri opštine, rekao je Nagip Arifi, predsednik, bujanovačke opštine. Nakon ove izjave, predsednik Arifi je pozvao sve Albance koji žive u zemlji I inostranstvu da učestvuju u registraciji. Inače obuka instruktora za popis stanovništva traje pet dana, a u opštini Bujanovac održaće se od 25. do 29. jula.   

Albanci iz tri opštine na jugu Srbije, u kojima živi najviše albanskog stanovništva, bojkotovali su popis održan 2011. godine, a taj čin obrazložili su time da su popisni formulari bili štampani ćirilicom na srpskom jeziku.

Kao dodatni razlog, predstavnici te zajednice su navodili i nerešene probleme i neispunjene obaveze države prema ovom delu Srbije.

Popis je posebno važan za pripadnike etničkih zajednica kojih, prema podacima iz 2011. godine, u Srbiji ima više od dvadeset, jer služi kao okvir kojim se definiše i obim prava koje imaju.

Prema procenama međunarodne zajednice, u Srbiji živi oko 60.000 pripadnika albanske nacionalne manjine, najviše u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije.

Popis stanovništva će se u Srbiji obaviti od 1. do 31. oktobra 2022. godine i prvi put će se koristiti elektronski upitnici. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply