Društvo

Danas je Sveta Efimija

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svete velikomučenice Jefimije ili Efimije, device koja je ostala čiste duše iako je bila na velikim mukama i pred velikim izazovima kako se ne bi odala idolopoklonstvu.

Rodom je iz Halkidona. Otac joj beše Filofron senator, a majka Teodorisija, oboje blagočestivi hrišćani.

Jefimija beše prelepa devica i telom i dušom. Kada je Prisk antipat utvrdio praznik sa žrtvoprinošenjem Areju u Halkidonu, 49 hrišćana je pobeglo od tog skvernog žrtvoprinošenja i skrilo se. Međutim, behu pronađeni i izvedeni pred Priska. Među njima beše i sveta Efimija.

Kada ih oholi Prisk upita, zašto se ne pokoravaju zapovesti carskoj, oni odgovoriše „i carskoj i tvojoj zapovesti treba se povinovati, ako nije suprotna nebeskome Bogu, ako li je suprotna Bogu, ne samo da ne treba povinovati joj se nego joj se treba i protiviti“.

Tada ih Prisk stavi na razne muke, i to kroz 19 dana, iz dana u dan. 20 dana odvoji Efimiju od ostalih i poče da joj laska zbog njene lepote, da bi je pridobio za idolopoklonstvo.

Potom je baciše u peć ognjenu, ali Božjom silom bi sačuvana.

Kada su to videla 2 vojnika, Viktor i Sosten, poverovaše u Hrista, zbog čega su bačeni zverima i tako slavno skončaše svoj život.

Potom Efimija bi bačena u rov, napunjen vodom i otrovima, ali ona prekrsti vodu pa kada je ušla u rov, ostala je nepovređena.

Najzad, izvedena pred divlje zveri, ona se blagodarnošću pomoli Bogu, i predade duh svoj

Njeni roditelji česno sahraniše sveticino telo.

Jefimija je stradala 304. god. i preselila se u večnu radost. Hrišćani od tada obeležavaju današnji dan u znak sećanja na svetu Jefimiju. Na ovaj dan se po tradiciji sve mlade devojke podsećaju zašto bi trebalo da ostanu device, a kao primer se navodi upravo Efimija koja nije poklekla ni pod najvećim mukama.

Takođe, prema srpskom običajnom kalendaru na jučerašnji dan je trebalo početi sa spremanjem zimnice.

Veruje se i da oni koji nemaju posao mogu danas da počnu sa potragom. Trebalo bi da iskoriste svaku priliku da obezbede sirovine ili da dobiju neku novčanu pozajmicu.

Categories: Društvo

Leave a Reply