Društvo

U Prijedoru se obeležava Dan sećanja na decu ubijenu u NDH

Obeležavanje Dana sećanja na ubijenu i umorenu decu od ustaša u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ počelo je kod spomen-kosturnice u Gornjem Jelovcu kod Prijedora, u zaseoku Macure.

Parastosu kod masovne grobnice, gde je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 dece mlađe od 14 godina, prisustvuju ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, delegacija Narodne skupštine Srpske, savetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, delegacija Konzulata Srbije u Banjaluci. Prisutni su i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, kao i predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović, delegacija grada Prijedora i drugih opština iz Potkozarja.

Ovom obeležavanju, koje je prvi put organizovano prošle godine, prisustvuju i predstavnici Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a Republike Srpske, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Nakon parastosa delegacije su položile vijence i cveće. Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je 12. oktobra 2020. godine da u Republici Srpskoj budu uvedena još dva komemorativna događaja – Dan sećanja na ubijenu i umorenu decu u NDH i Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine /operacija Halijard – Vazdušni most/ u rejonu Doboja – Ozrensko selo Bojanić. Autor: SRNA/Srpskainfo

Categories: Društvo

Leave a Reply