Društvo

Završena Letnja škola u Prohoru Pčinjskom

U manastiru Svetog Prohora Pčinjskog organizovana je Letnja škola istoričara sa temom Pravoslavni Balkan u 19. i 20. Veku, povodom navršavanja 140 godina od proglašenja Kraljevine Srbije, 110 godina od početka Prvog balkanskog rata i oslobođenja Stare Srbije, 100 godina od obnove Pećke patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti u jednu – Srpsku patrijaršiju i 30 godina od stvaranja Republike Srpske. U radu škole učestvovali su studenti istorije sa Filozofskih fakulteta u Banja Luci, Beogradu, Istočnom Sarajevu, Kosovskoj Mitrovici, Nišu i Novom Sadu, kao i članovi KUD Srpski vez iz Kumanova.

Rad Letnje škole otvorio je i blagoslovio episkop vranjski Pahomije.

Prvog dana održana su predavanja prof. dr Draga Mastilovića sa Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu o temi „Istorijske osnove nastanka Republike Srpske”, zatim su usledila predavanja prof. dr Sunčice Denić „Srpska književnost na Kosovu i Metohiji – književno-istorijski pregled”, prof. dr Miloša Kovića sa Filozofskog fakulteta u Beogradu „Kosovski zavet i oslobođenje Stare Srbije”, prof. dr Saše Markovića sa Pedagoškog fakulteta u Novom Sadu „Oslobođenje Stare Srbije i Srbi u Vojvodini” i arhimandrita mr Metodija Markovića, igumana manastira Sv. Prohor Pčinjski, „Iz istorije manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog”.

Studenti su tog dana sa profesorima posetili isposnicu u kojoj se podvizivao Prepodobni Prohor Pčinjski. Drugog dana organizovana je poseta Skoplju u sklopu koje su posećeni Hram Svetog Arhangela Mihaila – Hram Slave, gde se nalazi spomen kosturnica srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, zatim Crkva Svetog Spasa i Dušanov most.

Usledila je poseta Spomen kosturnici na Zebrnjaku, poprištu Kumanovske bitke i Manastiru Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu, zadužbini Svetog kralja Milutina.

Trećeg dana studenti su imali priliku da se upoznaju sa jednim od najvećih stratišta srpskog naroda na jugu Srbije u Prvom svetskom ratu – Dubokom dolinom u Surdulici.

Tom prilikom posetili su Spomen kosturnicu, kao i hram Svetog Đorđa.

U parohijskom domu Sabornog hrama u Surdulici docent dr Dejan Antić održao je predavanje „Stradanje Srba u bugarskoj okupacionoj zoni (1915-1918) na primeru Surdulice”. Istog dana polaznici letnje škole obišli su rodnu kuću Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog, Saborni hram Svete Trojice u Vranju i Manastir Sveti Nikola u Vranju, gde su upriličeni kulturno-umetnički program i trpeza ljubavi.

Letnja škola istoričara završena je u nedelju 17. jula nakon Svete liturgije u Manastiru Prepodobni Prohor Pčinjski.

„Posle četvorodnevog rada i druženja, a nakon sadržajnih predavanja i poseta značajnim kulturno-istorijskim i duhovnim tačkama na južnim srpskim prostorima, polaznici Letnje škole i studenti istorije doneli su zaključke koje možete pročitati u nastavku.

Škola je održana u periodu 14. do 17. jula, u organizaciji Svepravoslavnog društva Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski, a uz podršku odeljenja za istoriju svih srpskih univerziteta. Izvor-foto:EV

Categories: Društvo

Leave a Reply