Društvo

AKTUELNO: Temeljni ugovor sa SPC opet na čekanju, za Abazovića bitniji izbor VDT-a

Na današnjem sastanku predsjednika Vlade Dritana Abazovićai predsjednika države Mila Đukanovićazajednički je ocijenjeno da bi prije nastavka dalje procedure vezane za Temeljni ugovor još jednom trebalo predstaviti tekst ugovora i obezbijediti dodatnu provjeru usaglašenosti aktuelne verzije sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore.

Kako su poručili u zajedničkom saopštenju, „tako bi se otklonile sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom“-

Đukanović i Abazović su se usaglasili da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unaprijedi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende.

Kako su kazali iz Abazovićevog kabineta, oni su istakli da je međuvremenu, potrebno politički fokus usmjeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbjeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

Zajednička je ocjena da bi se time pokazao odgovoran odnos države prema podsticaju institucija EU da se efikasnim ispunjavanjem preostalih privremenih mjerila za oblast vladavine prava stvore uslovi za ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa.

– To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva – ocijenjeno je na sastanku.

Đukanović i Abazović su se saglasili da bi bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u našem društvu, rješenje uvijek trebalo tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

Takođe, Đukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik, govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuvjerski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je naša država prepoznata širom regiona i Evrope.

Podsjećamo, Vlada je 8. jula na sjednici usvojila Temeljni ugovor o uređenju odnosa sa SPC, što je dovelo do povlačenja podrške od strane SDP i DPS.

Usvajanju Temeljnog ugovora su prethodile negativne reakcije i kritike predloženog teksta, partija, dijela nevladinih organizacija, ali i stručne javnosti. Izvor-foto: Vlada Crne Gore

Categories: Društvo

Leave a Reply