Društvo

PRAVOSLAVLJE – Mitropolit Joanikije: Sveti mučenici nam otvaraju put prema Carstvu nebeskom

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije bogoslužio je danas, na praznik Mučenika dabrobosanskih u hramu Svetog Ilije u Ilijašu, uz sasluženje Mitropolita dabrobosanskog g. Hrizostoma, Episkopa raško prizrenskog Teodosija i zahumsko – hercegovačkog Dimitrija i sveštenstva iz više eparhija SPC Mitropolit Joanikije je na kraju u ime arhijereja koji su došli na ovu svetkovinu zablagodario domaćinu – Mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu toplim i punim ljubavi bratskim riječima.

“Nas su danas ovdje, zajedno sa našim Mitropolitom sabrale svete žrtve svetih Božjih ugodnika – sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog i sa njime postradalih sveštenika i vjernih Mitropolije dabrobosanske. Ali isto tako i ispovjedništvo i mučeništvo na jedan drugi našin Svetoga Varnave Hvostanskoga”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Dodao je da je Sveti Petar Dabrobosanski, kao već sijedi starac, pun mudrosti i duhovne sile, sa velikim autoritetom postradao podobno prvih hrišćanima. “Podobno svetim apostolima, podobno Svetom Ignjatiju Bogonoscu i ostalim svetim velikim mučenicima iz prvih hrišćanskih vremena. I dao je primjer i ostalima, i sveštenicima i narodu kako treba svjedočiti vjeru. U to vrijeme naš je narod žrtvu Svetog Petra Dabrobosanskoga doživio kao veliki gubitak, i njegovu i sa njime postradalih sveštenika i vjernika. li, vidite kako žrtve za Hrista postradale daju novi život Crkvi Božjoj i narodu Božjem”, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je naglasio da je današnji sabor primjer nadahnjivanja njihovom vjerom u Hrista Gospoda.

“Oni nas sjedinjuju sa Hristom i objedinjuju nas ovdje sabrane u ljubavi. Objedinjuju nas Duhom Svetim i daju nam i snagu i život i radost. I otvaraju nam put prema Carstvu nebeskom”, rekao je Vladika Joanikije.

Kazao je da je, kao što je i Sveti Petar glavom i krvlju svojom posvjedočio vjeru u Hrista Gospoda, i Sveti Varnava Hvostanski tako svjedočio u vrijeme bezbožnog komunizma.

“I stradao. Godinama i decenijama bio na Golgoti Hristovoj. Progonjen, isleđivan, špijuniran. Trnovitim putem idući kroz ovaj život, ali svjedočeći vjeru u Gospoda. Veliki čovjek, velika ličnost. Bio je primjer mnogim vjernicima i prethodnik svih onih koji su se u vrijeme bezbožnog komunizma držali svete pravoslavne vjere”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Izvor: Mitropolija

Categories: Društvo

Leave a Reply