Društvo

AKTUELNO – Cvijanović: Ustavni sud BiH političkim odlukama želi da menja ustavni sistem

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je to što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a koji je u usvojila Narodna skupština Republike Srpske je još jedna u nizu političkih odluka.

– U suštini, oni su trebali da proglase neustavnim srbomrzačku, podmuklu, pokvarenu i bezobraznu intervenciju tadašnjeg visokog predstavnika Valentina Incka, zato što on nije ovlašćen nikakvim međunarodnim ugovorom. Nije ovlašćen da donosi bilo kakve izmene i dopune zakona, niti da nameće zakone – navodi Cvijanović.

– Ni po domaćem zakonu visoki predstavnik ne može da nameće zakone, a ni da donosi bilo kakve odluke. Navikli smo na ovakve intervencije. One se dešavaju u nizu, sa namerom da se pravi novi ustavni sistem, a ne da se obezbedi poštovanje Ustava – ističe Cvijanović.

Misli da je ovde u pitanju politički obračun.

– Ovo nije nikakvo iznenađenje. Republika Srpska ide dalje i donosimo zakone u skladu sa svojim nadležnostima – navodi Cvijanović.

Naime, Ustavni sud BiH, razmatrao je zahtev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske, o oceni ustavnosti Zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida. Sud je na plenarnom zasedanju van snage stavio taj zakon. Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply