Društvo

PO SCENRIJU ‘’KOCKASTIH’’ IZ LIJEPE NJIHOVE – Kancelarija za KiM: Rosu upala u privremeni organ, školu, TV Herc i poštu

Kancelarija za Kim saopštava da je više od 30 pripadnika specijalaca Rosu upalo u Štrpce pod punom opremom i da su „blokirali čitavu opštini, upali su u osnovnu školu Šarski odred na Brezovici, objekat pošte u selu Drajkovce, upali i pretresali zgradu Privremenog organa odakle iznose svu dokumentaciju i kompjutere, upali su u zgradu TV Herc, jedine televizije na srpskom jeziku u Štrpcu, penju se po banderama odakle skidaju nadzorne kamere koje ne rade više godina“. 

Akcija je počela jutros rano i odvija se na četiri lokacije, javlja portal Kallxo. Akcija se sprovodi na osnovu naloga Suda i Tužilaštva u Uroševcu. Tužilac Rasim Maljoku je za Kallxo kazao da ova akcija nije povezana sa bespravnom gradnjom na Brezovici, ali se odnosi na pojedine uhapšene u tom slučaju, među kojima je i bivši gradonačelnik Bratislav Nikolić. Kako navodi, Nikolić je bio koordinator „nelegalnih struktura“ koje su upravljale sigurnosnim kamerama a koje su, kako navodi Maljoku pratile kretanje građana i javnih institucija Kosova, i da su te informacije prosleđivali bezbednosnim strukturama u Srbiji.Maljoku je naglasio da akcija sprovodi na četiri lokacije.„U toku je racija na četiri lokacije i uklanjaju se sigurnosne kamere. Ove nelegalne strukture su u suprotnosti sa pravnim i ustavnim poretkom Republike Kosovo i imaju elemente krivičnog dela „udruženje protiv antiustavne delatnosti i imaju vezi sa špijunažom“, rekao je Maljoku za Kallxo.

Kako navode iz Kancelarije, specijalci su izabrali da u Štrpce upadnu na veliki praznik, s obzirom da je tamo danas seoska slava Sveti Jovan i veliki vašar kada se okuplja veliki broj meštana.

„Iako jedinice iz Prištine dobro znaju da kamere koje su legalno postavljene pre skoro deset godina, nisu u funkciji već duže vreme i to su proveravali i prethodnih dana u više navrata, to im je poslužilo kao izgovor da ponovo upadnu u Štrpce, maltretiraju narod koji ne može normalno da funkcioniše. S kakvim opravdanjem specijalci Rosu upadaju u srpsku osnovnu školu u Štrpcu?“, kažu u saopštenju.

Ističu da nema sumnje da je po sredi „novi atak i pritisak na Srbe da napuste svoj kućni prag“, jer, kako ističu, ne postoji nijedan opravdani razlog za novu akciju Rosu u ovoj srpskoj sredini.Izvor-foto: Kancelarija za KiM

Categories: Društvo

Leave a Reply