Društvo

Predstavnici Evropa Nostre na Kosovu, posetili Dečane

Predstavnici organizacije „Evropa Nostra“ posetili su juče manastir Visoke Dečane koji su ga postavili na listu sedam najugroženijih spomenika kuture u Evropi. Osim Dečana gde su razgovarali sa igumanom manastira, predstavnici organizacije su razgovarali i sa komandantom Kfora a posetili su i tvrđavu u Novom Brdu.

Iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić, objavio je da je delegacija Evropa Nostre posetila ovu svetinju.

„Danas smo primili delegaciju ugledne evropske NVO Europa Nostra u manastiru Visoki Dečani. Delegacija ove organizacije koja je 2021 godine uvrstila manastir Visoki Dečani na listu 7 najugroženijih spomenika kulture u Evropi ima ovih dana više sastanaka sa međunarodnim i lokalnim predstavnicima i posećuje kulturne spomenike na KiM različitih tradicija kako bi dodatno ukazala na potrebu adekvatne zaštite i očuvanja kulturne baštine kao mosta među zajednicama“, napisao je otac Sava na Fejsbuku.

Delegacija pomenute organizacije juče je posetila i tvrđavu u Novom Brdu.

„Evropa Nostra“ je u objavi na društvenoj mreži Twitter navela da su na revitalizaciji srednjovekovne tvrđave radila dva tima, te da radovi nisu kvalitetno urađeni.

Ističu da je potrebna dodatna međunarodna ekspertiza i saradnja kada su u pitanju radovi na restauraciji tvrđave u Novom Brdu. Izvor-foto:IMVD, radiokim

Categories: Društvo

Leave a Reply