Društvo

Započeta izgradnja prve romske hrišćanske crkve u Leskovcu

U naselju Slavka Zlatanovića na prostoru na kojem se ranije nalazila Crkva pod šatorom, započeta je izgradnja prve romske hrišćanske crkve u Leskovcu. Današnjem polaganju kamena temeljca, prisustvovao je i gradonačelnik, Goran Cvetanović, koji je ovom prilikom poručio da će lokalna samouprava uvek biti pouzdan partner romskoj populaciji u Leskovcu. U ulici Slavka Zlatanovića u Leskovcu, nedavno je demontiran ogroman šator, koji  je predstavljao jedinstvenu crkvu, inače, mesto okupljanja za romsku zajednicu.

Prema rečima pastora, Selima Alijevića, nije bilo jednostavno boraviti u šatoru, naročito tokom zime, ali zahvaljujući lokalnoj samoupravi, ali i brojnim donatorima, na ovom prostoru su, u punom jeku, radovi na izgradnji prve romske hrišćanske crkve, čija vrednost iznosi oko 220 hiljada evra. U crkvu pod šatorom dolazilo je više od 700 Roma, a isti broj mesta predviđen je i u okviru prve romske hrišćanske crkve. Takođe, kako naglašava pastor Alijević, jedan deo na ovom prostoru, biće iskorišćen i za dečji kutak.

Rame uz rame sa pripadnicima romske zajednice, lokalna samouprava, radi na poboljšanju njihovog položaja u gradu na Veternici. Zahtevan projekat izgradnje prve romske hrišćanske crkve u Leskovcu, naišao je na podršku gradonačelnika Gorana Cvetanovića, koji je danas prisustvovao polaganju kamena temeljca. Inače, crkva pod šatorom podignuta je 2001. godine i ona je bila poklon donatora iz Francuske.

Categories: Društvo

Leave a Reply