Društvo

Patrijarh Porfirije: Bratunac – mjesto golgote i molitve

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Bratuncu, gde je služio parastos za 3.267 stradalih Srba u srednjem Podrinju i Birču, da je ovo mesto svetinja, golgota srpskog naroda i tačka preispitivanja čovečanstva.

Patrijarh Porfirije je, nakon parastosa koji je služio na groblju u Bratuncu, poručio da Bog podjednako gleda na svakog čoveka.

– Molimo se za sve žrtve i svu braću i sestre koji su stradali i ovde i drugde, jer su to duše Božije. Ovo mesto je svetinja – mesto molitve i najmudrije i najpriličnije bi bilo da svi kleknemo na ovom mestu i zaćutimo – rekao je patrijarh srpski.

Njegova svetost je rekao da se u stradanjima odmerava granica koja deli dobro i zlo, te napomenuo da su u ratu svi podjednako stradali i da je u njemu poraženo dostojanstvo, a nema dobitnika.

– Ovo mesto je naša rana, a takvih je mnogo – ukazao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je istakao da na ovom mestu treba uputiti molitve za postradale, bez obzira na narode kojem pripadaju, jer su pred Bogom, kako je rekao, svi isti.

Njegova svetost je poručio da je jedino Gospod Bog sudija.

– Ovo je mesto koje možemo nazvati sudištem, po pravima Božijim jer, kako sudimo drugima, onako će se i nama suditi – rekao je patrijarh i naveo da postoje ljudi koji beže od ovakvih mesta jer žele da sude.

On je naveo da su ova stradalništva mesta gde, kako je rekao, rasuđujemo sami o sebi.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas parastos za stradale Srbe kod Spomen-krsta na bratunačkom groblju.

Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply