Društvo

Evo sedam saveta uz koje ćete lakše zaspati ako vam smetaju vrućine da utonete u san!

1. Upalite samo najslabije svetlo.

Morate li na WC upalite samo najnužnije svetlo jer se tako nećete razbuditi. Naime, svetlost deluje stimulirajuće jer ljudski mozak i telo interpretiraju svaku svetlost, bilo da je ona sunčeva ili od lampe, kao znak da se probude.

2. Čitajte kako bi vam se oči umorile.

Posegnite za knjigom ili časopisom koji vam je pri ruci. Ipak, izbegavajte (pre)uzbudljivo štivo poput trilera koje će vas stimulisati umesto da vas umiri. Pri tome pazite da se držite saveta pod brojem jedan, odnosno da ne čitate pod prejakim svetlom. Možete i zakačiti malu lampicu za čitanje na knjigu.

3. Izbjegavajte korišćenje mobitela, računara ili gledanje TV-a jer će vas svetlost koja dopire iz njih razbuditi.

Vrtite li se bespomoćno po krevetu, probajte se uspavati uz mentalnu vežbu u kojoj ćete planirati sledeći dan ili opuštajući vikend koji je pred vama.

4. Ostanite ležati na strani tela na kojoj najviše volite spavati.

Budete li sedili uspravno ili stajali duže vreme, organizam bi to mogao protumačiti kao znak da ostane budan. Želite li se nečime okupirati kako biste opet zaspali, na primer čitajući knjigu, radite to ležeći.

5. Nemojte jesti.

Mnogi ljudi pogreše kad odu nešto gricnuti misleći da će ih to uspavati. Međutim, jedenje usred noći ima potpuno suprotan učinak. Štoviše, radite li to učestalije telo se može naviknuti i konstantno tražiti hranu tokom noći zbog čega biste se mogli opet buditi.

6. Duboko dišite i opuštajte mišiće.

Probajte tehniku progresivne relaksacije u kojoj sami opuštate određene grupe mišića. Počnite s najvećim grupama mišića poput bedara i leđa, tako da usredsredite misli na te delove tela dišući duboko uz duge uzdahe i izdahe. Opuštanje završite s mišićima šaka i lica.

7. Ne nadoknađujte san tijekom dana.

Nemate li inače naviku popodnevnog spavanja, nemojte to činiti ni onda kada se po noći niste naspavali pa želite nadoknaditi tokom dana. Tako biste mozak mogli naviknuti na to da se noću budi i nadoknađuje san za dana.Izvor-foto: :Agencije i portali BuT

Categories: Društvo

Leave a Reply