Društvo

SVEČANOST U AMBASADI SAD U BEOGRADU POVODOM 4. JULA

Tradicionalnim prijemom u rezidenciji američkog ambasadora na Dedinju, obeležen je večeras nacionalni praznik SAD, Dan nezavisnosti, u znak sećanja na 4. jul 1776. godine kada je u Filadelfiji objavljena Deklaracija o nezavisnosti.

Proslavi Dana nezavisnosti SAD prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik skupštine Ivica Dačić, patrijarh Porfirije.

Svečanost, čiji je domaćin ambasador Kristofer Hil sa suprugom Džuli, počela je intoniranjem himni dveju zemalja koje su prošle godine obeležile 140 godina diplomatskih odnosa.

Ovo je prvi prijem za Dan nezavisnosti koji organizuje ambasador Hil koji je u Srbiju stigao pre tri meseca.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, a potom su izvedene himne dve zemlje.

Prijemu prisustvuju i ministri Maja Gojković, Nenad Popović, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Darija Kisić, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici institucija, verskih zajednica, opozicije, diplomatskog kora…

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da SAD žele da budu prijatelj i partner Srbije i, u zavisnosti od njenih opredeljenja u budućnosti, saveznici.

Hil je rekao da se SAD „raduju izgradnji dugotrajnih odnosa (sa Srbijom) zasnovanih na zajedničkim vrednostima i interesima“.

„Naši prijatelji u Srbiji, želimo da vas bolje razumemo i da slušanju posvetimo bar isto onoliko vremena kao i pričanju“, kazao je Hil.

Naveo je da je činjenica da Atlantski okean ne razdvaja nego spaja dve zemlje.

„Dubina i širina naših odnosa može nas voditi da zajedno radimo sjajne stvari, ako dozvolimo sebi da budemo na visini zadatka, da budemo tolerantni prema onome u čemu se razlikujemo, da prosvećeno i otvorenog uma prevazilazimo predubeđenja iz prošlosti i, što je najbitnije, da gledamo napred“, rekao je Hil.

Hil je kazao da su SAD od 4. jula 1776. godine, kada je u Filadelfiji potpisana Deklaracija o nezavisnosti SAD, „pravile greške“, ali da „nema sumnje da su neke stvari uradile i kako valja“. Agencije i portali, foto:Nenad Kostic

Categories: Društvo

Leave a Reply