Nekategorizovano

Parastos na Gazimestanu: „Kosovo simbol stradanja srpskog naroda“

Više hiljada ljudi okupilo se na Gazimestanu, na parastosu stadalim Kosovskim junacima. Opelo je na 633. godišnjicu Kosovske bitke služio patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Nakon službe okupljeni su pevali patriotske pesme i skandirali „Kosovo je srce Srbije“. Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, a na ulazu u kompleks vršena je provera.

Vladika dabrobosanski Hrizostom kazao je da je „Kosovo Polje simbol stradanja srpskog naroda od 1389. godine do dana današnjeg“. „Mi smo ovde danas da obnovimo svoj Zavet, Kosovski zavet. Kosovski zavet glasi: „Zemaljsko je za malena carstvo a nebesko uvek i doveka“. A to carstvo nebesko, niko ne može da nam otme. Mogu zemlju da nam otmu, mogu sve da nam otmu što kaže Sveti Vasilije veliki, ali carstvo nebesko i Boga u koga verujemo i koga ispovedamo niko nam ne može oteti, niti zabraniti. Ali Kosovski zavet je uvek onaj koji nas ovde privlači“, kazao je Hrizostom.

Vladika Hrizostom je kazao da su se na Gazimestanu i Kosovu okupili Srbi sa svih krajeva sveta.
„Danas se svi sećamo svih onih koji su poslednji stradali isto tako pod istim tim Zavetom“.

Nakon parastosta, sa bine se čula pesma i skandiranje „Kosovo je srce Srbije“, „Kosovo-Srbija“, „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“. Sa razglasa su se čule pesme posvećene Vidovdanu, Kosovu i Gračanici.

Osim ovdašnjih Srba, na Gazimestan su autobusima i automobilima organizovano došli i iz centralnog dela Srbije, zatim iz Crne Gore, Republike Srpske ali i iz inostranstva.

„Vidovdan za mene predstavlja, kao i za većinu Srba, opredeljenje srpskog naroda, za vrednosti koje su nezamenjive, za trajnu pobedu. Osećam se prelepo, ispunjeno“, istakao je Đorđe Gojković iz Topole.

„U ovom danu je sadržano sve što smo bili, što ćemo biti danas, što ćemo biti sutra. Gazimestan je mesto gde je svaki Srbin rođen i svaki Srbin poginuo junački, iz te tačke pravo u raj se ide. Velika je snaga kada vidim omladinu ovde oko nas“, istakao je Dimitrije Stikić iz Beograda.

„Prvi put sam ovde, prvi put sam na Gazimestanu, prvi put sam i u Gračanici. Mislim da je ovo prilika pogotovo za Vidovdan koju svako treba da iskoristi, da dođe, poseti, vidi. Ovo je nešto što ne može da se opiše rečima. Trenutno mi srce lupa, puna sam emocija, nekih osećanja. Ovo je posebna prilika za sve one koji nisu bili, da baš danas dođu, vide i osete ovu čast svega“, istakla je Milica Bulatović iz Herceg Novog.

Skup na Gazimestanu obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije, zajedno sa svojim Specijalnim jedinicima. Na ulaz u spomen kompleks vršena je provera vernika, pregledavane su torbe. Agencije i portali, foto:Kim

Categories: Nekategorizovano

Leave a Reply