Društvo

REPUBLIKA SRPSKA: Obeležavanje 30 godina od proboja Koridora

U Dugoj Njivi kod Modriče danas se u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova obeležava 30 godina od proboja Koridora 1992. godine.

U manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara u Dugoj Njivi kod Modriče služena je sveta liturgija čime je počelo obeleežavanje 30 godina od operacije Koridor. Liturgiju je služio arhijerejski namesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja, a prisustvovao veliki broj vernika.

Nakon liturgije služen je parastos i položeni su venci i cveće na spomenik poginulim borcima.

Obeležavanju prisustvuju predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Parastosu su prisustvovali i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić, delegacija Narodne skupštine Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim instuticajama, gradova i opština Srpske, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata, Trećeg Pješadijskog /Republika Srpska/ puka, političkih partija i brojni građani.

Operacija Koridor je trajala od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih delova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim delovima Srpske i Srbijom. Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u operaciji Koridor poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine. Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply