Društvo

EU: Razočaranje Zapadnom Balkanu, nada Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon Samita EU-Zapadni Balkan da je potrebno da se prihvati predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o Evropskoj političkoj zajednici, jer je to jedini način da se „naš glas čuje i da češće slušamo druge, evropske kolege“.Vučić je to rekao na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom nakon Samita EU – Zapadni Balkan, koji nije doneo novi korak na putu ka EU ni Severnoj Makedoniji, niti Albaniji, a kao posledica bugarske blokade.

„Još jednom se ništa nije dogodilo. Verujem da naši prijatelji iz Skoplja i Tirane treba da dobiju početak pregovora i da će do toga doći što pre. Ovo nije pitanje molbe, to je neophodno jer su obe zemlje uradile sve što je potrebno i tražemo u smislu evropskih propisa“, rekao je Vučić.

On je rekao da su neizmerno zahvalni predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i komesaru sa proširenje Oliveru Varheljiju što su „nas podržali na evropskom putu i posetili naše zemlje“.

„Sve što sam rekao danas, rekao na otovren način, javno, u prisustvu evropskih zvaničnika. Ako mogu da prvedem ono što je bilo važno za nas danas, i ako anlizirate, nije bilo konktetnih rezultata za Zapadni Balkan i imali smo dobru dikusiju. Nikada ne bih potcenio tako nešto. Ako me pitate da li su Makeodnija i Albanija dobili datume za početak pregovora – nisu, Priština nije dobila viznu liberalizuaciju, BiH nije dobila status kandidata… Mi smo kritikovani od strane mnogih članica zbog sankcija i to je to. To je ono što se dogodilo, ako sve to sumirate u konkretnim stavkama. Ali, u politici se ne radi uvek o konkretnim stvarima. Radi se o tome da gradimo poverenje, sa te tačke gledišta mislim da je ovo važan sastanak i da je bio dobar Samit“, rekao je Vučić.

Lideri Albanije, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine, međutim jasno stavljaju do znanja da predugo čekaju.

EU je Zapadnom Balkanu još 2003. otvorila perspektivu učlanjenja, ali pristupni proces je odavno zaglavljen.

Tako, na primer, sada Bugarska blokira otvaranje pregovora EU sa Severnom Makedonijom, i to nakon što je ona zbog prethodnog spora sa Grčkom prihvatila da promeni svoje ime.

„Preneli smo svoje razočaranje zbog dinamike procesa proširenja,“ rekao je premijer Dimitar Kovačevski.

Spor sa Bugarskom je ujedno stopirao i početak pregovora sa Albanijom, dok Bosna i Kosovo još nemaju ni status zvaničnog kandidata za prijem. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply