Obrazovanje

Danas počinje podnošenje dokumenata za prijemni za fakultete: Više mesta na budžetu države

Od danas budući brucoši podnose dokumenta za polaganje prijemnih ispita. Ispite će polagati kada i osnovci završni ispit, odnosno naredne nedelje.Većina budućih brucoša je od danas počinje prijavljivanje za upis željenog fakulteta. Na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija na teret budžeta, po odluci Vlade, biće upisano 18.098 studenata.

U skladu sa Zakonom i autonomijom univerziteta, svaki fakultet donosi odluku o broju samofinansirajućih studenata. Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za nešto više od 15.000 brucoša.Na osnovnim i integrisanim studijama je 99 programa, od toga 15.053 mesta i 9.720 na budžetu. Takođe, ove godine je iskorišćena mogućnost kao i prethodne godine elektronskog prijavljivanja kandidata i imamo već dobre podatke da se više od 1.000, do trenutka polaganja prijemnog ispita.Za razliku od prošle godine, na državnim fakultetima na osnovnim studijama ima 40 budžetskih mesta više. I kad se stekne indeks i budžetski status, treba ga očuvati, jer se pri upisu svake naredne godine studenti rangiraju. Kako se kreće prijava kandidata, studenti će moći da vide na sajtu fakulteta i univerziteta.

Izuzetna pažnja ove godine posvećena je bezbednosti kandidata, jer i Rektoratu i fakultetima su stizale dojave. U tu svrhu održan je sastanak sa dekanima i predstavnicima Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova. Naredna nedelja planirana je za polaganje prijmenih ispita. Prvi upisni rok završava se do sredine jula.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply