Društvo

Danas je Sveti Teodor Stratilat

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog velikomučenika Teodora Stratilata. Bio je rimski vojvoda i gradonačelnik grada Iraklije u momentu kada je rešio da ostavi sve svoje bogatstvo i moć i postane hrišćanin iako je znao da će ga to koštati života. Nakon što je u svom rodnom gradu srušio mnogobožačke idole navukao je bes cara Likinija koji je naredio da svetitelj bude uhapšen i stavljen na strašne muke. Sveti Teodor je nakon toga šiban, razapet na krst, gađan strelama i na kraju ubijen.  U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je za sve vrem e mučenja neprestano govorio – Slava Tebi Bože moj, slava Ti!

Sveti Teodor je umro 319. godine ne dočekavši da vidi pobedu hrišćanstva i proglašenje za zvaničnu religiju rimskog carstva. Njegove mošti su prenete iz Evhaite u Carigrad i sahranjene u crkvi Vlaherni. Vladika Nikolaj Velimirović je u „Ohridskom prologu“ o ovom svetitelju zapisao i ovo – Ima mučeništva dragocenijeg od dragocenog. Dragocenost mučeništva zavisi od veličine blaga koje jedan hrišćanin napusti, i mesto toga primi stradanje; i zavisi još od veličine stradanja, koje on podnese Hrista radi.

Kako je i sam bio vojnik koji je rizikovao sve, Sveti velikomučenik Teodor Stratilat se danas smatra zaštitnikom vojnika. Veruje se da će ih on zaštititi od svake nevolje ako mu se pomole i zatraže pomoć. SPC

Categories: Društvo

Leave a Reply