Društvo

Pjongjang spreman za novu nuklearnu probu

Južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Đin saopštio je da je Severna Koreja završila pripreme za novu nuklearnu probu i da u ovom trenutku samo politička odluka najvišeg rukovodstva u Pjongjangu može da zaustavi njen napredak. Posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Vašingtonu, južnokorejski ministar je u ponedeljak upozorio da će Severna Koreja platiti visoku cenu ako krene, kako se strahuje, sa sedmom nuklearnom probom u narednim danima.

„Severna Koreja je završila pripreme za još jednu nuklearnu probu i mislim da samo još treba da donese političku odluku”, naglasio je Park, preneo je Tanjug.

Pre ponedeljka, američki i južnokorejski zvaničnici izjavljivali su da se Pjongjang bliži kraju takvih priprema.

„Ako se Severna Koreja upusti u još jednu nuklearnu probu, mislim da će to samo ojačati naše odvraćanje, a takođe i međunarodne sankcije”, rekao je Park. Poručio je da Pjongjang treba da se predomisli i donese „ispravnu odluku”.

Osim sankcija, južnokorejski ministar nije precizirao koju će to cenu platiti Severna Koreja, niti je naveo kako će se politika odvraćanja promeniti, ali je Blinken saopštio da bi Sjedinjene Države i saveznici, Seul i Tokio, mogli da prilagode svoje vojne stavove kao odgovor.

Severna Koreja je u nedelju probno ispalila nešto što je izgledalo kao artiljerijska granata prema moru i južnokorejskoj vojsci, nekoliko dana nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na veću odbrambenu sposobnost zemlje da bi se nosila sa spoljnim pretnjama. U martu, Severna Koreja je testirala interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da stigne do teritorije SAD, kršeći moratorijum iz 2018. na takve raketne testove.

Categories: Društvo

Leave a Reply