Društvo

Više od 3.300 zahteva građana Srbije da tuže NATO zbog osiromašenog uranijuma

Advokat Srđan Aleksić izjavio je da je dobio više od 3.340 zahteva građana Srbije koji bi želili da tuže NATO alijansu zbog kancera kao posledice upotrebe osiromašenog uranijuma. „Imamo šansu pred našim sudom u Beogradu i dokazaćemo istinu i pravdu”, rekao je Aleksić za Tanjug i dodao da pokretanje postupka očekuje na jesen.

Odšteta može da ide od 100.000, pa i 300.000 evra, imajući na umu štetu koji su nam naneli, rekao je on i naglasio da naš život vredi kao i italijanski.

Nemoguće je, kako navodi, da NATO ima imunitet koji su navodno dobili potpisivanjem Partnerstva za mir 2005. godine, jer retroaktivni imunitet ne postoji.

Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu i NATO pakt će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić i podsetio da je njegov kolega Italijan uspešno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobeđuje na sudu. „On je deo mog pravnog tima, zajenički zastupamo naše građane pre svega vojnike i policajce koji su branili našu zemlju”, rekao je Aleksić i dodaoda im se javljaju i Albanci iz Preševa i Bujanovca gde je bačeno više od dve tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz alijanse priznali da su bacili.

Smatramo da je bačeno mnogo više i to ćemo na sudu uspeti da dokažemo, rekao je advokat.

„Živi klijenti moraju da daju uzorak krvi, a od pokojnih će uzorci biti uzeti putem biopsije, kako bi u Torinu nano tehnologijom bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj doktorki iz Torina i njenim izveštajima više od 300 presuda doneto u korist italijanskih vojnika.

Italija jeste prva, ali ne i jedina država EU koja je uspela da da dobije spor istim povodom i prvi spor tog tipa dobijen je u Francuskoj, u slučaju vojnika koji je boravio na Kosovu i preminuo od raka.

Takvih slučajeva ima i u Holandiji i u Nemačkoj, ali uglavnom se ti sporovi završe nekom nagodbom.

Aleksić očekuje da će ovo biti duga i teška pravna borba ali da će, ako da rezultat za pojedinca, i država u nekom doglednom vremenu moći da se pozove na presude pojedinaca, ukoliko za to bude imala potrebe iako država ima svoje instrumente i pravnike. Takođe država već ima formiranu Komisiju za uzročno posledične veze obolelih i osiromašenog uranijuma i oni su dali već svoj zaključak o tome kako se bombardovanje odrazilo na zdravlje dece posle 1999. godine.

Londonski Bi-Bi-Si je u septembru 2018. godine objavio tvrdnju britanskog biologa Rodžera Kofila da Srbiju u narednom periodu očekuje najmanje još 10.000 smrtnih slučajeva od raka, kao posledica NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom..

Prema NATO izveštaju na Srbiju je izručeno 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom ili 15 tona osiromašenog uranijuma, koji je i u najmanjim količinama izuzetno kancerogen i dovodi do genskih mutacija i rađanja potomaka sa psihofizičkim deformacijama.

Tužilaštvo u Italiji je svojevremeno pokrenulo istragu zbog sve većeg broja obolelih vojnika od raka posle njihovog boravka u mirovnim misijama, uključujući tu i Kosovo*.

Prema podacima italijanskog Udruženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, a preko 3.600 je obolelo.

Svoje tvrdnje biolog Kofil je potkrepio i primerima dece rođene sa deformitetima, ne samo u Srbiji, već i u Bosni i Iraku, gde su Amerikanci, takođe, u bombardovanju koristili osiromašeni uranijum. Izvor-foto: Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply