Društvo

Leskovac obeležio gradsku slavu – Svetu Trojicu (Foto)

Svetom arhijerejskom liturgijom, svečanom litijom ulicama grada, tradicionalnim osveštanjem „zapisa“, rezanjem slavskog kolača i svečanim prijemom u Skupštini grada Leskovčani su proslavili Svetu Trojicu, odnosno Duhovski ponedeljak – jedan od najvećih hrišćanskih praznika, hramovnu slavu ovdašnje Saborne crkve i slavu grada na Veternici.

Nakon Svete arhijerejske liturugije, koju je u prisustvu gradonacelnika Leskovca dr sci med Gorana Cvetanovića i velikog broja vernika služio episkop niški Arsenije, iz porte Sabornog hrama u Leskovcu krenula je litija glavnim gradskim ulicama do „zapisa“, u centralnom gradskom parku, i nazad do gradske crkve, gde je vladika Arsenije, sa domaćinima slave, obavio rezanje slavskog kolača.

U litijskoj povorci, pored čelnika lokalne samouprave i leskovačkog sveštenstva, glavnim gradskim bulevarom bili su predstavnici Vojske Srbije i vojni orkestar, kao i pripadnici policije kojima je ovo takođe krsna slava.

Na čelu litije nošena je ikona Svete Trojice i crkvene zastave, čulo se i pojanje vernog naroda i sveštenstva, a povremeno i zvuci vojnog orkestra, dok je u koloni, koja ih je sledila, bio i veliki broj gradskih funkcionera i građana.

Za episkopa niškog Arsenija priređen je prijem u kabinetu gradonačelnika Gorana Cvetanovića, a potom je slavski kolač prerezan i u svečanoj sali Skupštine grada, u prisustvu zvanica iz javnog, kulturnog, privrednog, sportskog i političkog života Leskovca. Tom prilikom gradsku slavu su prigodnom besedmom čestitali episkop niški Arsenije i gradonačelnik Leskovca dr sci med Goran Cvetanović.

Categories: Društvo

Leave a Reply