Društvo

Srbi čine čuda u Južnoj Americi: Podignut prvi pravoslavni hram na Karibima

Još uvek se vidi i oseti blagoslov Blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko- primorskog Amfilohija po celoj Južnoj Americi.

Za manje od godinu dana u Dominikanskoj Republici – Punta Kana podignut je jedan od hramova koji je po njegovom blagoslovu planiran u Južnoj Americi.

Danas na dan Svete Trojice svi Pravoslavni hrišćani su se okupili i služili Svetu Liturgiju u Hramu Hristovog Preobraženja u Punta Kani. Hram je urađen po projektu Save Ristića po ugledu na Hercegovačku Gračanicu ali sa kriptom koja je posvećena Caru Lazaru i Svetom Aleksandru Nevskom. Već je urađena jedinstvena ikona gde dva Svetitetalja drže u rukama Hercegovačku Gračanicu i stoje na Dominikanskom ostrvu.

„Ovakva ikona je simbol jedinstva pravoslavnih slovenskih naroda, i ova dva velika svetitelja i simbol misije na ovome delu sveta, koji će na taj način stalno da nas napominju da svedočimo istinu pravoslavlja“, kazao je za IN4S osnivač ove parohije po blagolsovu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković. O. Evstatije je osnovao i parohije u Panami i na San Martinu, pored Venecuele gde je organizovao i fondaciju koja se bavi humanitarnim radom, gdje napuštena djeca dobijaju krov nad glavom.

Takođe radove i izgradnju organizuje sa ljudima dobrotvorima i priložnicima.

Posle dobijanja zemljišta od gospodina Ilića, Mitropolitov blagoslov je bio da se prenese i duh kosovskog zaveta ali i glamur i savrštenstvo pravoslavne arhitekture, te savršenstva i lepote bogosluženja.

Hram radi građevinska firma iz R. Dominikane JVR Construcsiones a radove nadgleda IDEA kompanija takođe iz R. Dominikane.

Kako kaže o. Evstatije, neki su se pitali kome se radi hram, ali već danas smo se pitali zašto i veći nijesu počeli da prave. „Sve je naravno vezano za blagoslov i čudo Božije, kako se i ovo do sad izgradilo. Dobrotvore i priložnike sada nećemo pominjati da nekoga ne zaboravimo, ali ćemo to objaviti kad bude vreme, ako Bog da“, kazao je o. Evstatije i dodao:

Samo moram reći da pored naših Srba i drugih pravoslavih iz Rusije, Ukrajine, itd koji pomažu, ima nekoliko inoslavnih ali i jedan musliman koji je zbilja od srca pomogao i to ne malu sumu novca, neka im svima Bog vrati milion puta više kroz blagoslov i zdravlje, neka ih prosvetli na putu spasenja i da im Duha utešitelja.

O. Evstatije je izrazio nadu da će ovaj Hram Božiji, jedinstveni i prvi pravoslavni hram na Karibima, biti svima na spasenje duše i blagoslov što kroz učešće u Bogosluženjima, što svojim izgledom i lepotom.

„Verujem da ćemo uspeti svedočiti svima parvoslavnu veru, kulturu i filosofiju uzvišenog života, svima onima koju budu ulazili u njega ili prolazili pored njega, pošto se gradi u srcu turističke destinacije“, kazao je o. Evstatije. Moram naglasiti da je danas u ovome teškom vremenu Srpska Crkva stub i svetionik pravoslavlja u svetu, naročito gde su prisutna braća iz Rusije i Ukraine, mi smo tu kao uteha i faktor pomirenja , ali da naglasim i za druge npr. domaće Dominikance koje smo krstili i osećaju blagoslov pravoslavlja.

Moram napomenuti da se zaista onaj sukob na političkoj teritoriji, ovde na Crkvenoj i duhovnoj prevazišao, hvala Bogu. Takođe da napomenem, da radnici, građevinari dok rade hram su u čudu svako jutro kad dođu na posao i vide šta su do sad uradili. Svaki od njih pita da li će moći da dolazi na bogosluženja jer je hram samo po sebi blagosloven i osećaju blagodat da rade i izgrađuju volju Božiju a nikad nisu čuli za Pravoslavlje.

Nadam se u Boga da će vjerni narod poslati donacije za završetak radova na prvom pravoslavnom Hramu na Karibima koji će nas sve vezati za večnost u kojoj će nas Gospod preko ovog istog hrama i prepoznati, nadam se. Svi koji žele da pomognu mogu preko računa ili komunikaciju sa arhimandritom dr Evstatijem Milošem Azdejkovićem na tel/
whatsapp, viber, telegram
+1 829 769 3005
instagram, FB/ ortodoxapravoslavie RD

Izvor-foto:In4s

Categories: Društvo

Leave a Reply