Društvo

Građani imaju mogućnost da na Portalu lokalne poreske administracije dobiju elektronsko uverenje da su platili porez

Od ovog meseca građani imaju mogućnost da bez odlaska na šaltere, putem nove usluge eUverenje, na Portalu lokalne poreske administracije dobiju elektronsko uverenje da su platili porez na imovinu, čime im se značajno olakšava život, kaže direktor Kancelarije za eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović za Tanjug pojašnjava da je do sada procedura pribavljanja uverenja o plaćenom porezu bila složena i navodi da su građani morali da odlaze na šaltere u poslovnice kako bi to obavili.

„Građani su morali da idu na šaltere lokalnih poreskih administracija, da plaćaju u bankama i poštama takse, opet da idu po ove potvrde, a sada sve to mogu uz par klikova eelektronski da urade na portalu http://www.lpa.gov.rs“, kazao je Jovanović.

Naveo je da su lokalne administracije prošle godine u Beogradu izdale više od 120.000 tih uverenja na zahtev građana, zbog čega je odlučeno da se usluga digitalizuje.

Jovanović ističe da su ta uverenja važna i potrebna kada građani apliciraju za subvencije u Ministarstvu poljoprivrede, za oslobađanje od PDV-a ili neka socijalna davanja.

Kada je reč o privredi, Jovanović kaže da je uverenje o plaćenom porezu potrebno prilikom prijave i ođave u APR, kao i za registar ponuđača.

Kako je rekao, procedura za prijavu je jednostavna i građani u samo nekoliko klikova mogu dobiti svoje uverenje o plaćenom porezu na imovinu, koje će dobiti za najviše osam dana.

„Na portalu lokalnih poreskih administracija potrebno je da se građani ili privreda prijave sa visokim nivoom pouzdanosti, što znači da imaju kvalifikovani elektronski sertifikat, da popune obrazac i za nekoliko dana, najviše za osam poreska administarcija na portalu postavlja uverenje koje će stići i u elekronsko sanduče i na portalu elektronske uprave“, kazao je Jovanović.

Categories: Društvo

Leave a Reply