Društvo

AKTUELNO: Princ Filip putem svojih predaka

Ponosan sam na čukundedu i pradedu Кralja Petra I oslobodioca i Viteškog Кralja Aleksandra I, koji su oslobodili ove predele nakon vekovnog ropstva, obnovili institucije srpskog naroda, pomogli njihov opstanak i ostavili neizbrisiv trag na ovim prostorima“, napisao je na svom Fejsbuk profilu  Princ Filip Karađorđević koji je sa sa suprugom Danicom Karađorđević posetio manastir Svetih Arhangela i Prizrensku bogosloviju.

Princ Karađorđević je istakao da oseća dužnost i obavezu da ide stopama svojih predakai da na Kosovo i Metohiji vrati Srbe i srpske institucije.

„Manastir Svetih Arhangela su raj na zemlji. Uz žubor Prizrenske bistrice, molitvu malog monaškog bratstva, gostoljublje igumana Mihaila i poj ptica setio sam se naših slavnih predaka koji su u srednjem veku gradili ovu svetinju“ , naveo je on.

 Princ Filip je dodao da je ovo njegov drugi obilazak manastira Sveti Arhangeli.

 „Razmišljao sam kako je manastir postradao, kako su sa njegovih zidova raznosili freske i kamenje i kako su mislili da će manastir pokriti veo zaborava. Ali život se u manastir vratio i ja danas znam da je manastir vaskrsao zbog velike ljubavi našeg naroda, osetili smo to i ja i moja supruga Danica, a ponajviše naš sin Stefan koji je uživao dva dana u manastirskoj porti uz ljubav ljudi koji su dolazili u ovu svetinju“, naglasio je on. 

 Princ Filip je 1. juna  otvorio „Vidovdanske svečanosti’’ u Gračanici, kao  tradicionalnu manifestaciju ”Spasovdanski dani u Prizrenu” koja je održana dan kasnije. Izvor-foto: Agencije i portali, radiokim

Categories: Društvo

Leave a Reply