Društvo

’’SPC odlučila da prekine sve odnose sa kosovskim vlastima’’

Srpska pravoslavna crkve na Kosovu odlučila je da prekine sve kontakte sa kosovskim vlastima zbog, kako navodi, kršenja vladavine prava i verskih sloboda zajednice, kao i otvorene entičke i verske diskriminacije prema SPC, navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani. 

„Zbog neviđenog kršenja vladavine prava i verskih sloboda bez presedana protiv naše zajednice Srpska pravoslavna crkva na Kosovu je suspendovala kontakte sa kosovskim vlastima. Otvorena etnička i verska diskriminacija prema našoj Crkvi nanosi štetu svim građanima Kosova“, navodi se na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Iz manastira Visoki Dečani navode da je SPC upozorila međunarodne predstavnike o neophodnosti posebnih mehanizama zaštite, u situaciji kada kosovska vlada otvoreno ne poštuje sudske odluke i potpisane sporazume koje garantuju EU i OEBS u specijalnim zaštićenim zonama verskog kulturnog nasleđa.

„U svom objavljenom Izveštaju američkog Stejt departmenta o slobodi veroispovesti na Kosovu u 2021. godini SAD kritikovale to što se ne sprovodi odluka kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima“, napisali su iz manastira.

Categories: Društvo

Leave a Reply