Hronika

Plemetina: Požar u domaćinstvu Milića, mogući uzrok elektro instalacija

U Plemetini kod Obilića sinoć su porodici Milić izgoreli pomoćni objekti, živina i poljoprivredne mašine. Prema rečima Nemanje Milića uzrok požara je loša elektro instalacija na koju meštani kompaniji KEK ukazuju godinama.

Vlasnik domaćinstva Nemanja Milić je u svom dvorištu primetio vatru sinoć oko 22:15. U pomoć je pozvao komšije i rodbinu kako bi ugasili požar i spasili, šta se spasiti može. Međutim, izgorele su mu poljoprivredne mašine, blizu stotinak kokošaka i druge peradi, pomoćni objekti u dvorištu.

“Primetio sam veliki plamen. Pošto nam se svake godine dešava da pale ovu livadu u blizini, mislio sam da je ona. Svake godine imamo problem sa strujom, sa banderama, zvali smo i obratili smo se direkciji KEK-a. Oni umesto da dođu da nam zamene bandere i žice, oni su došli da nam skinu strujomer i da nam naplate kaznu u iznosu od 320 evra. Optuženi smo da krademo struju, ali to naravno nije istina”, rekao je Milić za RTV Kim..

Nemanja dodaje da materijalna nastala od požara iznosi nekoliko hiljada evra.

“Unutra smo imali oko stotinak pileta, golubova i razne mašine. Automobil smo nekako uspeli da spasemo. Policija i vatrogasci su stigli nakon 15 minuta, sanirali su pozar i ostalo je na tome. Jutros je došao inspektor koji je baš zadužen za ovo. Da utvrdi uzrok požara. Samo su uzeli zapisnik i otišli”, dodao je Milić.

Milić kaže da je u selu loša elektro instalacija, te da je i ranije bilo požara. Ukazuje na trule i krive bandere, loše žice, a često i jak napon koji, kako ističe, uzrokuje pregorevanje kućnih aparata.

“Bili smo u Prištini, Obiliću. Zovemo broj koji su nam dali, međutim niko nam se nikada ne javlja. Preko Policije stupimo u kontakt sa njima samo kada je vanredna situacija. Mi ne tražimo da nam to vrate, nego samo tražimo da dođu da jednom reše ovaj problem da ne bi imali još gore situacije”, kazao je on.

Milić je razočaran i u opštinske organe. Ističe da u pomoć pristižu samo prijatelji i komšije. “Od opštine, ni sa srpske, ni sa albanske strane, nikad ništa. Obilaze nas samo kada je glasanje”, naglasio je Nemanja Milić.

Stojanu Miliću je zbog problema sa strujom izgoreo lokal.

“Pre dve godine je bilo isto upaljeno od žice, seno se upalilo. Nije samo do struje, možda ima neki uzrok drugi, ali mi kukamo na struju. Na banderama su sve upletene žice. I to se kida stalno, udare se jedna u drugu, i onda pregore i naprave požar. Nekoliko puta smo mi sami gasili. Sinoć je došao unuk i rekao da gori garaža. Kad smo izašli, sve u plamenu. Sve mi je izgorelo.

Da nisu prijatelji došli da pomognu, plamen bi se proširio i dalje. Ovi iz KEK-a neće da dođu, kada se inače iskidaju žice sedimo dva dana bez struje“, dodao je Milić.

Komšija Budimir Spasić je naveo da je „moglo da dođe do katastrofe i da sve izgori“.

„Sreća što su njegov unuk i moj sin naišli i primetili. Kada su videli, pritrčali su u pomoć. Doneli su aparate za gašenje požara, kante sa vodom. Šta su mogli, kako je ko stigao, samo da se spasi. U nesreći ipak ima i sreće, hvala Bogu, ukućani su svi zdravi i ništa im se nije desilo. Ovo jeste velika šteta, ali nadoknadiće se. Trebalo bi neko da pomogne, država Srbija…“, kazao je on.

I Budimir kao i njegove komšije ističe problem loše instalacije.

„Žice su očajne, svake godine vatra. U opasnosti mi je bila kuća svake godine, to su veliki plamenovi. Dok ne dođu vatrogasci, maltene može sve da izgori. Ne sme niko ni da se udalji od kuće, uvek ima nekog zbog ovakih slučajeva. Ovo nije ništa šta može da nas zadesi za 15, 20 dana ako zapale ove žice. Katastrofa se dešava kod nas“, zaključio je on.

Meštani ovog sela zahtevaju da se promene bandere i žice koje odavno nisu u dobrom stanju kako ne bi došlo do još veće štete i kako bilo bezbednije za same stanovnike.

Plemetina je mešovito selo koje se nalazi u Opštini Obilić. Broji oko 1000 Srba, ali ovde žive i Romi i Albanci. Izvor-foto: Agencije i portali,radiokim

Categories: Hronika

Leave a Reply