Društvo

Dominik Pradali nova predsednica Međunarodne federacije novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je na 31. Kongresu u Muskatu (Oman) za novu predsednicu izabrala Dominik Pradali iz Francuske koja je bila i jedini kandidat na izborima. Ona je druga žena na toj funkciji u gotovo stogodišnjoj istoriji ove organizacije.

Dominik Pradali je generalna sekretarka francuskog sindikata novinara, a celokupnu svoju profesionalnu karijeru provela je na nacionalnoj televiziji, na kojoj je bila i na funkciji glavne i odgovorne urednice. Bila je i članica Komisije za novinarsku etiku i medijaciju Francuske.

Pradali je bila članica Izvršnog odbora IFJ-a u dva mandata.

Dominik Pradali je obećala da će svoj mandat posvetiti slobodi štampe širom sveta, solidarnosti među kolegama, kao i poboljšanju njihovog materijalnog položaja, podršci novinarima koji rade u ratnim zonama i njihovoj sigurnosti, posebno imajući u vidu da je od poslednjeg Kongresa pre tri godine u svetu ubijeno i stradalo više od 200 novinara. Pradali se zalaže i za jedinstvo i opstanak IFJ kao jedinstvene organizacije.

Njena zamenica naredne tri godine biće Žuliana Lainez iz Perua, a novi potpredsednici su Sabina Inderdžit iz Indije i Palestinac Abu Baker Naser. Za blagajnika je izabran Džim Bumela iz Velike Britanije.

IFJ je osnovana 1926. godine u Parizu na inicijativu novinara i aktiviste Žorža Burdona koji je takođe bio i jedan od osnivača Lige za ljudska prava. Njegova životna misija je bila solidarnost među svim novinarima na planeti i poboljšanje uslova rada, kako bi informacije prenosili kompletno i objektivno, a što je ostao osnovni zadatak novinara i posle gotovo jednog veka postojanja federacije.

Categories: Društvo

Leave a Reply