Sport

U Sarajevu otkriven spomenik Mirzi Delibašiću, najboljem bh. sportisti svih vremena

Spomenik košarkašu Mirzi Delibašiću, najboljem bosanskohercegovačkom sportisti svih vremena, otkriven je u Sarajevu na platou Kulturno-sportskog centra Skenderija, u čijem je kompleksu i dvorana s njegovim imenom.

Skulpturu karakterističnog Mirzinog skoka ispod koša otkrili su njegovi unuci, a ceremonijom je moderirao njegov sin Danko Delibašić.

Plato Skenderije bio je u tim trenucima mesto spontanih emocija; to su nesumnjivo pokazali i oficijelni govornici i svi drugi prisutni građani, poštovaoci njegovog sportskog umeća i ljudskih vrlina, što ga u sećanju nose kao čoveka tihe, nenametljive, a velike harizme, svojstvene velikanima što se nikad ne razmeću slavom iako ih ona sama pohodi.

Mirza Delibašić je svetski priznati sportista, a za Sarajevo, zauvek voljeni pojedinac još iz vremena zvezdanih trenutaka grada kad su tu nesmiljeno cvetale istinske sportske i umetničke vrednosti.

Otkrivanje spomenika posvećenom njemu bio je jedan od događaja što svima koji prisustvuju izbliza, pa i novinarima čija je misija da uvek o svemu izveštavaju ‘hladne glave’, ostaje u trajnom životnom sećanju, bez sumnje kao jedan od najupečatjivijih, tačnije, najemotivnijih profesionalnih trenutaka.

Mirza, hvala ti!

(Fena)

Categories: Sport

Leave a Reply