Društvo

NAŠ UGAO – Ako vam preterano opada kosa: Odmah u ishranu uvedeti ovo i zaustavite ćelavljenje dok je vreme…

Ovo su načini na koje možete sprečiti opadanje kose ili ga čak zaustaviti kad već jednom do njega dođe.

Prehrana na prvom mestu

Ovo je ogroman faktor kod opadanja kose. Kosa je nusproizvod rasta i razvoja tela a sastoji se većinom od proteina i aminokiselina, stoga je logično da je njihova konzumacija među ključnim faktorima za rast kose. Još jedan važan faktor je izbjegavanja procesirane hrane pune aditiva, jer te hemikalije nekada mogu uticati na razne probleme u telu, pa tako i zdravlje kose.

Proteini:

Oni čine 90% naše kose pa je ključno da ih jedeno dovoljno. Kada kažemo proteini, ne mislimo uvek na ove životinjskog porekla. Neki biljni proteini mogli bi biti učinkovitiji za rast kose i istovremeno pružati ostale potrebne nutrijente.

Cink i gvoždje:

Gvoždje je odgovorno za transport kiseonika u stanice kose, takođe pomaže telu da koristi proteine u izgradnji kose. Cink pomaže telu obnovi i rastu kose, te pomaže rad lojnih žlezda temena.

Vitamin C:

Vitamin C pomaže telu u proizvodnji kolagena koji je nužan za proizvodnju novih stanica kose. Ako nedostaje vitamina C kosa će postati tanka i sklona pucanju.

Biotin i vitamin B:

Dokazano je da uzimanje suplemenata vitamina B, a posebno biotina, može ubrzati rast kose.

Silika je jedan od ključnih nutrijenata za kosu i kožu. Ona pomaže kosi da održi elastičnost, te popravlja oštećene stanice.

Stres je najveći neprijatelj kose

Velike količine stresa u telu dovode ga u stanje preživljavanja, a tada se svi nutrijenti koriste za zaštitu ostalih organa pa kosa ostaje bez njih. 

Stres uzrokuje i bolest alopeciju, zbog koje kosa nekad opada u velikim pramenovima. Dobra je vest da opadanje kose uzrokovano stresom može biti reverzibilno, pa kosa nekad ponovo naraste kada nestane stres. Izvor-foto: Agencije i portali,BuT

Categories: Društvo

Leave a Reply