Obrazovanje

Prijemni ispiti pod strogim uslovima

Pored učenja i pripreme gradiva za prijemni ispit, kako bi ga položili budući brucoši moraju poštovati i pravila polaganja prijemnog ispita.

Strogo se kažnjava kašnjenje na prijemni – tako što kandidat neće imati priliku da polaže, ali ni da bude rangiran, bez obzira koliko bodova ima.

Do problema može doći i ukoliko kandidat kod sebe nema neki identifikacioni dokument, kao što je lična karta ili pasoš. Da bi ih dežurni nastavnici pustili da polažu prijemni ispit, mora se prvo ustanoviti njihov identitet, čemu i služi jedan od navedenih ličnih dokumenata.

Ono što je pored ličnog dokumenta potrebno da svaki kandidat ima na polaganju prijemnog ispita jeste listić sa prijavnim brojem koji se dobija na prijavljivanju za prijemni i plava hemijska olovka kojom će rešavati test.

Kandidat ne sme koristiti mobilni telefon. Na stolu može imati samo pribor koji se dobija od dežurnog osoblja.

Naravno, nije dozvoljeno držanje hrane na stolu, razgovaranje sa drugim kandidatima, niti odlazak u toalet. Sva pravila će se kandidatima blagovremeno predstaviti, pa je nakon toga zabranjeno komuniciranje i sa dežurnim nastavnikom.

Bodovi će se dobijati samo za pitanja na koja se zaokruži jedan odgovor, dok se na pojedinim fakultetima dodeljuju i negativni poeni.

Prijemni ispit traje tri sata, a u prvih sat i poslednjih pola sata nije dozvoljeno napuštanje prostorije u kojoj se polaže ispit. O vremenu će kandidati biti blagovremeno obaveštavani.

Maksimalan broj bodova koji se može dobiti na polaganju prijemnog ispita je 60 bodova.

Categories: Obrazovanje

Leave a Reply