Društvo

Sveta arhijerejska liturgija i rukopoloženje u Visokim Dečanima

U manastiru Visoki Dečani služena je sveta arhijerejska liturgija, na kojoj je episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije, rukopoložio monaha Vlasija u svešteni čin jerođakona.

Monah Vlasije bio je učenik treće generacije obnovljene Prizrenske bogoslovije, a prvi među đacima ove škole koji je krenuo monaškim putem, saopšteno je iz Eparhije.

U prizrenskoj bogosloviji od obnove 2011, ovog meseca je završila sedam generacija učenika, njih ukupno 70 mladih sveštenika.

Škola Svetih Kirila i Metodija osnovana je 1871. godine kao prva srednja škola na srpskom jeziku na teritoriji tadašnjeg Osmanskog carstva.

Prizrenac Sima Andrejević Igumanov, ima najveću zaslugu za otvaranje ove škole, koji je, u tuzi za sopstvenom iszgubljenom decom, osnovao zadužbinu kojoj je zaveštao sav svoj imetak.

Bogoslovija je bez prestanka radila do 1999. godine, kada su profesori i đaci evakuisani u Niš. Tada su u njene prostorije ušli prizrenski Srbi, proterani iz svojih domova, oni koji nisu otišli iz svog grada.

U martovskom pogromu 2004. kompleks zgrada je zapaljen i uništen. Rekonstruisana je 2010. godine zahvaljujući donacijama EU, Srbije, Rusije i Norveške, a potom je, nakon obnove, 2011. godine Bogoslovija primila prve đake nakon rata.

Prva generacija bogoslova posle rata maturirala je u Prizrenu 2016. godine. Bio je to do tada najduži period od 12 godina kada su prostorije škole bile nepristupačne za đake bogoslovije.

Prizrensku bogosloviju završili su, ili su bili njeni profesori, gotovo sve najvažnije ličnosti srpskog crkvenog života i novije istorije, a među njima patrijarsi Varnava, Gavrilo Dožić, patrijarh Pavle i prethodni patrijarh Irinej.SPC,radiokim

Categories: Društvo

Leave a Reply