Društvo

SURDULICA: Tužno sećanje na Surduličke mučenike

U organizaciji Eparhije vranjska i opštine Surdulica danas je u ovoj varošici na jugoistoku Srbije u prisustvu ogromnog broja vernika i vernika surduličkog, hanskog, vranjskog, leskovačkog i vlasotinačkog kraja obeležen dan Svetih Surduličkih mučenika u porti hrama Svetog Đorđa u ovom mestu. Liturgiju je služio vladika vranjski Pahomije sa sveštenstvom. Tokom Liturgije vladika Pahomije je rekao da Surdulica blista od moštiju Svetih mučenika, koji su jednom ubijeni, a mnogo puta mučeni. Reč je o oko 20.000 stradalih Srba, po zvaničnim podacima nekoliko komisija, sa područja juga Srbije koji su pobijeni u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata, nakon okupacije ovog dela zemlje od strane Bugarske.

Centralna proslava je održana uz Svetu arhijerejsku Liturgiju u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici. Nakon toga je organizovana litija do „Duboke Doline“, stratišta iz Prvog svetskog rata, gde je postavljeno spomen-obeležje. U podne je otvorena slavska trpeza kod Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

U toku Prvog Svetskog rata, bugarski okupatori učinili su velike zločine na prostoru Surdulice i okoline. Procenjuje se da je ubijeno dvadeset hiljada (20.000) ljudi čije su kosti rasute na više stratišta u ovom delu Srbije. Sveti Arhijerejski Sabor SPC je maja 2017. godine proglasio surduličke mučenike za nove svetitelje i upisao ih u kalendar svetih na dan 16. maja po starom, odnosno 29. maja po novom kalendaru.

Za dan praznovanja Surduličkih mučenika, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove Svete mošti pohranjene u Spomen-kosturnicu 2010. godine. Mošti mučenika bile su pohranjene u Spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine. Bugarski okupatori su 1943. godine do temelja srušili Spomen-kosturnicu, a mošti zakopali na više lokacija, pa i na Starom surduličkom groblju.

U maju 2010. godine ti zemni ostaci su svečano vraćeni i pohranjeni u Spomen-kosturnicu, obnovljenu 2009. godine.

Categories: Društvo

Leave a Reply