Društvo

VELIKI TRNOVAC: Zbog 12 glasova Albanci bez predstavnika u Skupštini Srbije

Na osnovu nezvaničnih rezultata izbora u Velikom Trnovcu, Albanci neće imati poslanika u budućem sazivu Skupštine Srbije. Za prelazak izbornog praga nedostajalo im je samo 12 glasova. Na drugom ponovljenom glasanju na parlamentarnim izborima na biračkom mestu 6 u Bujanovcu, glasalo je ukupno 618 od 1.089 birača sa pravom glasa, saopštila je posmatračka misija Crta. Najviše glasova osvojila je lista Koalicija Albanaca Doline – 598, navodi se u saopštenju Crte. Koaliciji koju predvodi Šaip Kamberi bilo je potrebno 610 glasova, kako bi jedan njihov predstavnik ušao u srpski parlament.

Socijalistička partija Srbije je, prema podacima Crte, osvojila šest glasova, lista „Albanska demokratska alternativa“ dva glasa, a lista „Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ jedan. Preostalih 15 izbornih lista nisu osvojile nijedan glas. Nevažećih listića bilo je 10.

Iz Crte ističu da je ponovljeno glasanje obeležila atmosfera nepoverenja među članovima biračkog odbora koja je rezultirala i povremenim verbalnim sukobima i kraćim prekidom glasanja.

Zabeležene su i pojedine nepravilnosti, ali su one značajno manjeg obima od onih koje su primećene na prethodnom ponovljenom glasanju 28. aprila.

Crta podseća da su birači u Velikom Trnovcu danas treći put glasali na parlamentarnim izborima jer su prethodna dva glasanja (3. i 28. aprila) poništena zbog nepravilnosti.

Categories: Društvo

Leave a Reply