Društvo

AKTUELNO – Dodik: Ustavni sud BiH je inkvizicija koja se obračunava sa Republikom Srpskom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne priznaje odluku Ustavnog suda, prema kojoj zaključci Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti BiH na entitetski nivo u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza nisu u skladu sa Ustavom BiH. Dodik je rekao da je Ustavni sud BiH „inkvizicija, koja se, obračunava sa Republikom Srpskom“ i da „ništa nije poništeno“.

– Ustavni sud BiH je inkvizicija, to je sprdačina po pitanju prava. Oni nisu juče ništa poništili, to je politička odluka. To je ponovo okršaj sa RS. I juče sam ministarki spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras rekao da našu volju oko toga neće moći skršiti – rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović ocijenio je da Ustavni sud BiH nema nadležnost da ocenjuje ustavnost političkih akata, stavova i proklamacija koje donosi Narodna skupština.

Kao što je Odbor za ustavna pitanja utvrdio u svom odgovoru Ustavnom sudu BiH, vezano za odluke donijete na 24. posebnoj sjednici Narodne skupštine, Deklaracija o ustavnim principima i zaključci izražavaju političke stavove i nisu ni u formalnopravnom ni u materijalnopravnom smislu pravni akti – zakoni ili odluke – kazao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Ustav BiH jasno definiše da je nadležnost Ustavnog suda BiH ocjena ustavnosti pravnih akata, odnosno da Ustavni sud utvrđuje da li su neke odredbe ustava ili zakona nekog od entiteta u skladu sa Ustavom BiH.

Imajući to u vidu, Ustavni sud BiH je trebalo da se proglasi nenadležnim u pogledu razmatranja ovih akata – istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, „potpuno je jasno da je ovde riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci Ustavnog suda BiH, koji je izašao izvan svojih nadležnosti propisanih Ustavom BiH“.

Ustavni sud juče je donio odluku da zaključci Narodne skupštine RS o prenosu nadležnosti BiH na entitetski nivo u oblasti odbrane, pravosuđa i indirektnih poreza, doneti u decembru prošle godine nisu u skladu sa Ustavom BiH. Izvor-foto:Agencije i portali

Categories: Društvo

Leave a Reply