Društvo

AKTUELNO – Gajstlinger: Izvinjavam se zbog odluke koju je doneo Valentin Incko

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojom odlukom, koju je doneo pri odlasku sa svog mandata, provokativno je stvorio probleme u BiH, istakao je danas u Banjaluci profesor ustavnog prava iz Salcburga Mihael Gajstlinger.

On je, pre predavanja u Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske o temi “Ustav BiH i Dejton”, rekao da se u lično ime izvinjava zbog Inckove odluke jer je jedan Austrijanac doneo takvu odluku i “masovno kršio prava i Ustav Republike Srpske kao i sve ustavne kategorije što se tiče Ustava BiH”.

 Gajstlinger je rekao da je Incko prisvojio sebi kompetenciju koju nije imao i koja mu nije data Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– On bi bio, ustvari, zadužen da interpretira ili da nadzire probleme u okviru sprovođenja civilnog dela Ustava. Nasuprot tome, on je u suštini prekršio ili prevazišao svoja ovlaštenja i član tri je samostalno promenio što u suštini nije u njegovim ovlaštenjima – rekao je Gajstlinger novinarima.

On je precizirao da je do sada bilo 60 odluka svih visokih predstavnika koji su bez ovlaštenja menjali ustav.

 – Smatram da u međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima ova vrsta protektorata u BiH je neka vrsta i diktature jedne osobe. Smatram da treba da se vrati izvornom pisanom slovu i izvornom Dejtonu – naglasio je Gajstlinger.

Upitan da prokomentariše vraćanje nadležnosti Republike Srpske kao reakciju na Inckovo nametanje odluke, Gajstlinger je rekao da smatra reakciju Republike Srpske opravdanom i da je to jedini način na koji može da se odbrani od toga.

Odgovarajući na pitanje da li BiH može opstati uz narušavanje Dejtonskog sporazuma, Gajstlinger je rekao da BiH može funkcinisati samo uz poštovanje stavova Republike Srpske i FBiH od strane međunarodne zajednice.

Predsednik ANURS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je vrlo bitno da se čuje različit pristup o ovoj temu.

– Mislim da je za BiH veoma bitno da svet sazna da postoji ustavna regulativa na nivou BiH, Republike Srpske, koji izričito kaže da je BiH konfederalna država u kojoj entiteti imaju glavni oslonac upravljanja državom – istakao je Kuzmanović.

 On je naglasio da je Republika Srpska napravila kvalitetan Ustav koji je veoma važan, ali koji je više puta oskrnavio visoki predstavnik.

– Došlo je do toga da je visoki predstavnik neovlašteno podneo zahtev veću koje predstavlja određenu strukturu onih koji garantuju ustavni razvoj u BiH i Republici Srpskoj – rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da je potrebno da u svet prodre istina da je Republika Srpska kooperativna i da radi na tome da se primenjuje Ustav te da “nema improvizacije i nametanja”.

Predavanje profesora Gajstlingera organizovao je ANURS u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Mihael Gajstlinger rođen je 1956. godine u Radštatu u pokrajini Salcburg, profesor je međunarodnog prava, komparativnog prava u oblasti ustavnog i upravnog prava, kao i istočnoevropskog prava na Univerzitetu u Salcburgu.

Glavne teme njegovih publikacija su teorija i praksa međunarodnog prava, evropske integracije, međunarodno i evropsko pravo u oblasti životne sredine, rusko i istočnoevropsko ustavno pravo. Autor: SRNA/RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply