Sport

SEĆANJE: Niki Lauda Svetski i austrijski šampion Formule 1

Trostruki šampion Formule 1, Niki Lauda, preminuo je u 70. godini na današnji dan pre tri godine.

Legendarni Austrijanac, jedna od najpoznatijih ličnosti iz sveta moto-sporta, osvojio je titule vozeći za Ferari 1975. i 1977. godine i za Meklaren 1984. godine. Ka  izveštač i član svetske asocijacije za eko-zdravu životnu sredinu i turizam sa Niki Laudom sam se susreo i upoznao 1974 godine na takmičenju u Nirburgringu. U znak sećanja na velikog šampiona, sportsmena i humanistu evo fotografija iz Nirburgringa.  

Mnogi će ga pamtiti po neverovatnom oporavku i povratku na stazu nakon nesreće na Velikoj trci Nemačke 1976. godine.

Lauda, kome je u avgustu urađena transplantacija pluća, „preminuo je mirno“ u ponedeljak, izjavili su članovi njegove porodice.

Nakon trkačke karijere, Lauda se bavio aviotransportom, a bio je i jedan od direktora u Mercedesovom F1 timu, ključan za dovođenje Luisa Hamiltona koji je osvojio pet svetskih šampionata.

Avgusta 1976. godine, samo godinu dana nakon što je osvojio prvu titulu, Lauda je pretrpeo opekotine trećeg stepena na glavi i licu, a pluća su mu oštećena od udisanja toksičnih gasova, nakon što mu se bolid zapalio na stazi Nirburgring.

U bolnici su se gotovo oprostili od njega, ali Lauda je uspeo da se vrati na stazu, još uvek u zavojima, nakon samo 40 dana.

Bivši vozač Formule 1 Dženson Baton ga je nazvao „legendom“, dok su u Meklarenu izjavili da će Lauda biti „utkan u našu istoriju“. Foto: Aleksandar Davinić (Privatna arhiva)

Categories: Sport

Leave a Reply