Društvo

ČUDO BALKANA I EVROPE: Bor koji donosi sreću u ljubavi nalazi se na… imao ga Leskovac?!

Kažu, kada bi mogao da govori, ovaj prelepi bor ispripovedao bi priče za pet ljubavnih romana o onima koji su pronašli sreću ispod njegove krošnje.

Od davnina su ljudi dolazili do ovog drveta verujući da je sveto. Njegov čudan oblik koji podseća na dva zagrljena stabla, kao da potvrđuje da je ljubav najveća sila na svetu.

Meštani kažu da će svima koji pohode magični bor uskoro na emotivnom planu “procvetati ruže”.

Tu priču potvrđuju i brojni posetioci koji tvrde da im se posle posete ovom mestu dogodilo čudo i da je ljubav konačno pokucala na njihova vrata. Pored toga, mnogi veruju da molitve izrečene pokraj ovog drveta vraćaju harmoniju u porodicu i mire zavađene ljude.

Legenda kaže da su nekada davno na padinama Divčibara svoja stada napasali dvoje mladih Živojin i Božana. Svakodnevno su se sretali, pa je između njih ubrzo buknula ljubav. Jednog dana Živojin je zaprosio Božanu koja je odmah htela da se uda, ali se silno plašila šta će joj reći roditelji.

Naime, kod kuće je imala tri starije sestre koje su već odavno bile spremne za udaju i znala je da će se roditelji protiviti ako to učini pre njih. I zaista, Božanin otac usprotivio se ovom braku ne samo zbog sestara već i zbog toga što je Živojin bio siromašan, a za svoju mezimicu želio je bolju priliku.

Međutim, nije mogao da gleda kako mu kćerka vene od tuge, pa ipak pristade da im da blagoslov.

U noći pred vjenčanje Božana je sanjala kako joj nepoznati glas govori da svima priča da se na proplanku gde su se zavoljeli ona i Živojin nalazi bor – „drvo ljubavi” koje će dok je sveta i vieka

pomagati ljudima da nađu sreću. Kada se probudila, setila se sna ali je mislila da je sve to pogrešno shvatila jer joj je bilo teško da poveruje da su ona i njen dragi zaslužni za takvo čudo.

Ipak, posle nekoliko dana ispričala je san svojoj najstarijoj sestri koja još nije našla životnog saputnika, pa se devojka jednog dana iskrala iz kuće i otišla do misterioznog drveta.

Kažu, nije prošlo mnogo vremena, a svatovi i nju odvedoše. Tada je Božana počela svima da priča za “drvo ljubavi”, savetovala je sve svoje drugarice da posete ovo mistično mesto ne bi li se udale.

Kažu da su Živojin i Božana doživeli duboku starost u zdravlju i veselju.

Tri sadnice ovog cudotvornog bora svojevremeno je u Leskovac doneo Ucitelj Josif. Dva su davno posecena, a treci nedavno prilikom izgradnje gradskog trga u Leskovcu.

Categories: Društvo

Leave a Reply