Društvo

Spektakl vidljiv golim okom: Noćas na nebu super krvavi Mesec

Tokom noći nas na nebu očekuje prizor od kog zastaje dah – super krvavi Mesec.

Tokom jedinog lunarnog pomračenja u godini, Zemlja će se naći tačno između Sunca i Meseca. Kada ga senka Zemlje potpuno prekrije, Mesec će postepeno potamniti, pre nego što postane crven.

U ponedeljak, pre zore, ovaj fenomen će biti vidljiv golim okom širom Evrope.

Mesec će izgledati veće nego inače jer će se naći na najbližoj tački Zemlji u svojoj orbiti, kada dobija ime super Mjesec.

Jedini sunčevi zraci koji će dopirati do Meseca prolaziće kroz atmosferu Zemlje.

Krvavo crvena svetlost, iz svih svitanja i sumraka na Zemlji reflektovaće se na površini Meseca, objašnjava doktor Gregori Braun, astronom Kraljevske opservatorije u Grinviču, Londonu.

“Vi ćete zapravo videti sve sumrake i sva svitanja koja se na Zemlji dešavaju u isto vreme. Sva ta svetlost će se reflektovati na Mesecu”, rekao je za BBC Njuz.

Delovi Evrope će u ponedjeljak imati dobar ali kratak pogled na Mesec. Gledajte prema horizontu između 2.30 i 4.30 ujutru i videćete kako mesec pada pod senku pre nego što postane crven. Prizor bi trebalo da može da se vidi i iz Afrike.

U Britaniji će pogledu dosta doprineti ukoliko ste na visini, recimo brdu ili soliteru, zbog veoma niske pozicije meseca na nebu. Američki kontinenti će imati prilike da u spektaklu uživaju 84 minuta. Ukoliko se nalazite u Zapadnoj Americi ili Kanadi, ka nebu treba da gledate u nedelju uveče dok mesec izlazi.

Možete ga videti i golim okom, dok će dvogledi ili mali teleskopi svakako pojačati utisak crvene boje.

Naravno, najbolji pogled će biti na mestu na kome je veoma mali broj ljudi imao sreću da ikada bude – na samom mesecu.

“Da ste astronaut i da stojite na mesecu, videli biste crveni prsten koji okružuje našu planetu”, objašnjava dr Braun. Izvor-foto: Agencije i portali, krupljani

Categories: Društvo

Leave a Reply