Društvo

NAJTUŽNIJI NEZABORAVNIK: I 30 godina od masakra nad golobradim vojnicima u “Tuzlanskoj koloni” još niko nije odgovarao

U Pučilama kod Bijeljine je tužno sećanje na 30 godina od masakra nad golobradim pripadnicima ЈNA u “Tuzlanskoj koloni”. Na spomen-kosturnicu u kojoj je sahranjeno 29 vojnika biće položeno cveće i služen parastos. Prema ranijem dogovoru, vojnici ЈNA u koloni vozila mirno su se povlačili iz Kasarne Husinska buna u Tuzli, kada su ih iz zasede napali pripadnici muslimanskih snaga. Ubijena su 59 vojnika, a ranjena 44.

Napad na 92. Motorizovanu brigadu na tuzlanskoj Brčanskoj Malti, koja se mirno povlačila iz kasarne izveli su pripadnici Teritorijalne odbrane i policije, uz pomoć paravojne formacije “Zelene beretke”. Stravičan napad preživeli su vojnici Radovan Krstić i Radojica Ilić. Kažu, godine prolaze, ali sećanje ne bledi.

– Teško je se sećati svega, naviru sećanja i ove ljude kad vidim koji su sa mnom bili, mi smo ajde živi, a šta je sa ovim koji su poginuli, kakvi bi to ljudi danas bili – kaže Radovan Krstić, preživeli učesnik “Tuzlanske kolone, a ma njegove reči nadovezuje se Radojica Ilić, još jedan svedok tragedije:

– U Brčanskoj malti u tuzlanskoj koloni se desio stravičan zločin. Majke su u crno zavijene, a pravde ni na vidiku – ističe Ilić.

Brojni svedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tela ubijenih, za Sud BiH i međunarodne sudove, očigledno nisu bili dovoljni. Da je napad bio dobro planiran pokazuje i Analiza koju je radio Drugi korpus tzv. Armije BiH 2000. godine, kaže predsednik Boračke organizacije Milomir Savčić.

– I samo postavljam pitanje šta bi se desilo sa Srbima da Tužilaštva imaju i jedan dokaz takvog tipa i takvog oblika u kome je potpuno jasno napisano šta se radi, ko šta radi i kada će se izvršiti napad i maskar nedužnih vojnika – poručuje Savčić.

Po rečima zvaničnika RS, porodica stradalih I preživelih “Tuzlanska kolona” je zločin bez kazne. Neshvatljivo je da se u Tuzli ovaj dan godinama slavi kao dan odbrane grada.

– Danas Tuzla slavi oslobođenje. Od koga? Od dece koja su pošla svojoj kući. Ko ih je napao? Od koga su se branili? I onda kaže nam se BiH bi trebala biti sigurna za Srbe i srpski narod. Sa ovakvim i sličnim porukama, izvinite, nešto se ne osećamo sigurni – ističu porodice čiji su najmiliji masakrirani u Tuzli..

Zločin na tuzlanskoj Brčanskoj Mlati 1992.godine dogodio se 12 dana posle zločina nad vojnicima ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ispostaviće se da su ovi zločini bili uvod u brojna stradanja srpskog naroda u proteklom ratu. Današnja poruka iz Bijeljine je univerzalna. Autor: RTRS

Categories: Društvo

Leave a Reply