Društvo

Godišnjica probijanja blokade Lenjingrada – Putin odao poštu žrtvama

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas Piskarjovsko memorijalno groblje u Sankt Peterburgu gde je odao poštu žrtvama blokade Lenjingrada koja je završena tačno pre 78 godina  Ruski lider je položio cveće na masovnu grobnicu u kojoj je sahranjen i njegov brat koji je kao dete preminuo za vreme blokade. Zatim je prošao centralnom alejom i položio venac na spomenik „Majka otadžbina“.

Na Piskarjovskom groblju je sahranjeno oko pola miliona stanovnika i zaštitnika Lenjingrada i to je najveća masovna grobnica iz Drugog svetskog rata. Memorijalni kompleks je otvoren 9. maja 1960. godine.

Blokada Lenjingrada počela je 8. septembra 1941. godine i trajala je skoro 900 dana. Jedini put kojim je u grad stizala grana je bio Put života preko zaleđenog Ladoškog jezera.

Danas istoričari jednoglasno priznaju da je opsada Lenjingrada, nakon Holokausta, bila najveći genocid u Evropi za vreme Drugog svetskog rata. Prema raznim ocenama, blokada Lenjingrada odnela je između 400.000 i milion i po života.

Categories: Društvo

Leave a Reply