Hronika

LEBANE: Hapšenje zbog zloupotrebe položaja – naneta višemilionska šteta

Tri osobe uhapšene zbog sumnje da su zloupotrebile položaj pri zaključivanju ugovora o uređivanju stambenih objekata, pri čemu je proneveren novac i naneta milionska šteta javno komunalnom preduzeću „Imovina“.

Policija je uhapsila N. S. (1957) zbog osnova sumnje da je izvršio dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, oštetivši JKP „Imovina“ Lebane za 6.123.528 dinara, saopštio je MUP.

Uhapšeni su i N. I. (1981) odgovorno lice preduzetničke radnje „Ilić Tit 018“ i Ž. M. (1990) odgovorno lice „Žig Kolar“ iz Leskovca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

Kako se sumnja, N. S., bivše odgovorno lice JKP „Imovina“, je u septembru 2020. godine u ime tog preduzeća zaključio ugovor za uređivanje spoljašnjih i unutrašnjih delova stambenih objekata sa N. I. bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke.

Zatim je, kako se sumnja, preduzetničkoj radnji „Ilić Tit 018“ na poslovni račun preneo novac u iznosu od 2.590.000 dinara, iako je znao da radovi po ugovoru nisu izvedeni.

Na isti način je, kako se sumnja, u oktobru 2020. godine izvršio i drugo krivično delo.

U ime JKP „Imovina“ iz Lebana zaključio je ugovor za uređivanje stambenih objekata sa odgovornim licem PR „Žig Kolar“, Ž. M. bez prethodno sprovedenog postupka javne nabavke. Iako je znao da ugovoreni radovi nisu izvedeni, ovoj preduzetničkoj radnji preneo je na poslovni račun 3.533.528 dinara.

N. S. je odgovornim licima preduzetničkih radnji pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 6.123.528 dinara i za taj iznos oštetio JKP „Imovina“ iz Lebana, dok su odgovorna lica novac zadržala za sebe iako su znala da radovi nisu izvedeni.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Categories: Hronika

Leave a Reply