Društvo

Punkt za vakcinaciju u leskovačkoj hali Partizan se zatvara, imunizacija se od četvrtka nastavlja u Domu zdravlja. Zbog omikrona bez ’’Svetosavskog bala’’

Zbog pada interesovanja Leskovčana za vakcinaciju, Štab za vanredne situacije usvojio je predlog Doma zdravlja da se vakcinalni punkt u hali ”Partizan” zatvori, te će se imunizacija građana od četvrtka, 27. januara, nastaviti na 4. spratu male sale Doma zdravlja.

Do sada je u Leskovcu dve doze vakcine primilo 48,76% građana, dok je trećom dozom imunizovano 26% građana, ali pošto se poslednjih dana u hali ”Partizan” svakodnevno vakciniše između 50 i 70 osoba, odlučeno je da se vakcinacija opet preseli u Dom zdravlja.

Epidemiolog dr Zorana Kulić iz Zavoda za javno zdravlje Leksovac iznela je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije aktuelnu epidemiološku situaciju u Leskovcu i čitavom Jablaničkom okrugu i upozorila da nije vreme za slavlja niti masovna okupljanja. Dodala je da je novi, šesti talas korone praktično počeo sa novom godinom i da dominira omikron soj, koji se mnogo brže širi. Kulić je rekla da je preporuka da se razmotri otvaranje još jedne kovid ambulante u Leskovcu i jedne u Vlasotincu, da se masovna okupljanja otkažu, a da nadžene inspekcije rigorozno kontrolišu primenu epidemioloških mera. Govoreći o predloženim merama istakla je potrebu da se nastavi sa imunizacijom na svim punktovima, da se u što kraćem vremenskom roku vakciniše što veći broj stanovnika Jablaničkog okruga, posebno prvom dozom vakcine, a uporedo sprovoditi i vakcinaciju drugom i trećom dozom, da nastavi da funkcioniše dečja Kovid ambulanta, da se škole pridržavaju Odluka u vezi praćenja i koordinisanja primena preventivnih mera u radu škola koje donosi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da ovaj talas od prethodnih razlikuje to što je manji broj hospitalizovanih osoba u odnosu na veliki broj novozaraženih. On je dodao i da je jedna od tačaka današnje sednice zahtev Tehničke škole o održavanju Svetosavskog bala.” Članovi štaba smatraju da nije pogodno održati bal u ovoj situaciji, što je smer u kojem je i sam organizator i odlučio da deluje, a i ostatak programa Svetosavskih svečanosti su prilagodili predloženim uputstvima i merama propisanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Tima koji je zadužen škole,” dodao je doktor Cvetanović.

Categories: Društvo

Leave a Reply